Hlavní obsah

Izrael zřídil v židovské osadě Ariel univerzitu

Právo, DPA, tur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelská vláda v pondělí povýšila Vyšší školu Judeje a Samaří umístěnou v židovské osadě Ariel na okupovaném západním břehu Jordánu na univerzitu. Ariel, čítající přes 18 tisíc obyvatel, je městem, které hodlá židovský stát i v případě předání některých částí západního břehu Palestincům začlenit do svého území.

Článek

"Tyto bloky osad jsou pro vládu prioritou, jsem rád, že toto rozhodnutí prošlo," prohlásil premiér a vůdce Likudu Ariel Šaron.

Aktuální pohnutkou k povýšení statusu arielské instituce ale byl bojkot, který v dubnu vyhlásila Britská asociace univerzitních učitelů (AUT) vůči dvěma prestižním akademickým institucím v Izraeli: Bar Ilanově univerzitě a Haifské univerzitě.

Zatímco Haifská univerzita sklidila kritiku za údajnou pohrůžku výpovědi "protiizraelsky" zaměřenému historikovi Ilanu Pappemu, Bar Ilanovu univerzitu Britové napadají za její partnerství se školou v Arielu. Podle AUT se tak Bar Ilanova univerzita "přímo zapojila do okupace palestinských území, která je v rozporu s rezolucemi OSN".

Přípravy na stažení osadníků

Ministryně školství Limor Livnatová včera podle Izraelského rozhlasu řekla, že ustavení univerzity je "správnou odpovědí" na britský bojkot. Hlasování ale skončilo 13 ku sedmi hlasům, přičemž pro byl Likud a proti téměř všichni členové vlády za Stranu práce.

Její ministr vnitra Ofir PinesPaz argumentoval, že takovým krokem se do akademické sféry zatahuje politika. Ministr zdravotnictví za Likud Dan Nave reagoval obviněním Strany práce, že se otočila zády k sionismu. "Dosud jsem si myslel, že kolem Arielu (začlenit ho v budoucnu do Izraele) panuje shoda, teď ale vidím, že Strana práce je připravena ho opustit."

Šaron již druhý rok prosazuje stažení všech osmi tisíc osadníků a vojáků z okupovaného pásma Gazy a již se připravují detailní plány, jak evakuaci letos v létě uskutečnit. Zároveň ale premiér trvá na tom, že velké osadnické oblasti na západním břehu zůstanou "navždy" v rukou Izraele.

Jde především o Ariel a také osadu Ma'ale Adumim, kde by se podle nedávného vládního rozhodnutí měly stavět stovky dalších domů, ačkoliv mezinárodní mírový plán známý jako cestovní mapa Izraeli jakékoli rozšiřování osad zakazuje.

Šaransky kvůli Gaze rezignoval

Kvůli záměru odejít z Gazy včera odstoupil izraelský ministr pro diasporu a otázky Jeruzaléma Natan Šaransky. Šaron totiž evakuaci přijal jako jednostranný krok a Šaranskému vadí, že předání Gazy Palestincům není vázáno na politické reformy palestinského vedení.

"Ustoupení od těchto podmínek oslabí šance na vybudování svobodné palestinské společnosti a posílí teror," prohlásil ministr, který však ve 120členném Knesetu nadále zůstane jedním ze 40 poslanců za Likud.

Kvůli odporu ke stažení z Gazy loni odešlo ze Šaronovy koalice několik centristických a pravicových stran, a premiér se proto v zájmu prosazení plánu spojil s doposud opoziční Stranou práce. Ta sice kritizuje hospodářskou a sociální politiku pravicového Likudu, s odchodem z Gazy však souhlasí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám