Hlavní obsah

Izrael zavedl sankce na Palestinu

TEL AVIV

Po volbách v palestinské samosprávě, které oproti předpokladům vyhrál Hamás, zvažuje Izrael tvrdé kroky proti tamní vládě, ve které zasednou lidé, které považuje Izrael za teroristy. Izraelský kabinet v neděli na Palestince zavedl ekonomické sankce. Palestina může přijít až o třetinu finančních prostředků.

Článek

Úřadující izraelský premiér Ehud Olmert vyloučil jakékoli kontakty s Hamásem, jehož cílem je smazat Izrael z mapy světa. Na zasedání kabinetu ale zároveň řekl, že Izrael bude nadále umožňovat přísun humanitární pomoci na palestinská území.

"Palestinská samospráva se stala de facto teroristickou, a to Izrael nepřijme," řekl Olmert, jehož projev přenášel izraelský státní rozhlas. Izrael dal již v sobotu najevo, že bude považovat palestinskou správu za "nepřátelskou entitu", dokud se Hamas nezřekne násilí, neakceptuje již uzavřené dohody a neuzná právo Izraele na existenci.

Vláda rozhodla, že Izrael přestane převádět palestinské samosprávě vybrané clo a daně z přidané hodnoty z výrobků určených pro západní břeh Jordánu a pásmo Gazy. To je asi 50 miliónů dolarů měsíčně. Samospráva tak přijde o zhruba třetinu svého rozpočtu.

Hospodářské sankce jsou však mírnější, než se čekalo. Izraelská vláda zatím nezakázala Palestincům pracovat v Izraeli, jak se spekulovalo.

Izrael podle Olmerta terorismu neustoupí. "Nemáme ale v žádném případě v úmyslu zasahovat do humanitárních potřeb palestinské populace," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

USA by Izrael bránily proti Íránu i Hamásu

Pokud by se Írán nebo Palestina pod vedením hnutí Hamás rozhodly napadnout Izrael, USA přijdou židovskému státu pomoci. Ve středu to pro agentury AP a Rueters...

Výběr článků

Načítám