Hlavní obsah

Izrael vs. Palestinci, polemika nabírá obrátky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrá polemika o politice Izraele vůči Palestincům a o jeho deklarovaném úmyslu vyhlásit suverenitu nad částí území obsazených po minulých válkách se po zveřejnění článku dvou bývalých a jednoho současného ministra zahraničí pod titulkem Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií? v sobotním Právu stala součástí podstatné debaty o tom, jaký má být český přístup k Izraeli a Palestincům.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Zleva nahoře Tomáš Petříček, Jan Hamáček, Miloš Zeman, Andrej Babiš, dole zleva Mirek Topolánek, Jan Kohout, Cyril Svoboda, Alexandr Vondra

Článek

Nejprve obsah článku odsoudili prezident Miloš Zeman a premiér a lídr ANO Andrej Babiš jako protiizraelský a odporující zahraniční politice vlády. Lubomír Zaorálek to odmítl a reagoval pro Právo slovy, že „je naší povinností zastat se Palestinců, pokud jim hrozí podobný osud, který stíhal opakovaně Československo ve dvacátém století“, a Karel Schwarzenberg řekl Právu, že „když nejlepší přítel udělá volovinu, musíme mu to říct“.

POLEMIKA: Odmítáme podrážet Izrael - Topolánek, Kohout, Svoboda, Vondra

Komentáře

Tomáš Petříček (ČSSD) se po pondělní schůzce s vicepremiérem a svým stranickým šéfem Janem Hamáčkem přestal veřejně vyjadřovat. Debatu v pondělí okomentoval pouze Hamáček na sociální síti.

Židovské spolky vyjádření kritizují

„Shodli jsme se na tom, že pozice České republiky k Izraeli zůstává neměnná, Česko v nedávné době významně podpořilo Izrael na mezinárodních fórech. Ve Sněmovně jsme připraveni podpořit usnesení, které znovu potvrdí naši politiku k Izraeli jako našemu klíčovému partnerovi,“ uvedl vicepremiér.

Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií?

Domácí

V neděli večer poslali redakci Práva čtyři čeští politici (Mirek Topolánek, Jan Kohout, Cyril Svoboda a Alexandr Vondra) článek s titulkem Odmítáme podrážet Izrael. V něm odsuzují Zaorálka, Schwarzenberga a zejména Petříčka za to, že urazili nejen Izrael, ale i Spojené státy, dva naše spojence.

„Zkritizovat blízkého spojence v článku, který podepíše odpovědný člen vlády, je spíš urážka a podraz,“ napsali. Proti článku Petříčka, Za­orálka a Schwarzenberga se ohradilo i několik organizací. Česká pobočka Židovského národního fondu a Česká společnost přátel Izraele žádají odvolání Petříčka a ministra kultury Zaorálka s tím, že jedině tak lze napravit mezinárodní pověst a obnovit důvěru s Izraelem.

Kritický článek tří ministrů zahraničí o Izraeli vyvolal v Česku politickou přestřelku

Domácí

„Je zarážející, že tito naši představitelé se dovolávají údajného porušování mezinárodního práva, a přitom téměř každodenní raketové útoky z Gazy na Izrael za porušení práva nepovažují. Autoři údajně chtějí řešit problémy mezi Izraelem a Palestinci a přitom zavírají oči nad tím, že právě palestinská samospráva v loňském roce odmítla pozvání arabských zemí na konferenci v Bahrajnu o mírovém plánu,“ uvedly organizace.

„Článek zcela nepodloženě napadá naše nejvěrnější spojence – jak Spojené státy, tak i Izrael pro jejich mírový plán. Stanovisko farizejsky projevuje obavy o budoucí demokracii v Izraeli, jestliže v údolí Jordánu ‚budou obyvatelé dvojí kategorie‘. Přitom zcela pomíjí, že za celou historii Palestinské autonomie se tam nepodařilo vybudovat demokratický systém, že tam vládnou orgány nikým nevolené a že ani nynější palestinské vedení nebylo zvoleno v řádných volbách,“ dodaly organizace.

V Izraeli začal proces s premiérem Netanjahuem

Zahraniční

Podle šéfa Česko-izraelské smíšené obchodní komory Pavla Smutného tři politici farizejsky jeví starost o demokracii v Izraeli, aniž by zmínili, že palestinské vedení je u moci bez řádných voleb již 16 let.

„Stejně tak nemluví o tom, že Mahmúd Abbás vytrvale odmítal jakoukoli účast na jednáních o mírovém uspořádání,“ podotkl s tím, že situaci chtějí řešit apely na palestinské představitele. „Z Gazy ale létají téměř denně rakety na Izrael a žádné výzvy dosud nepomohly,“ dodal s tím, že Petříček ohrožuje důvěryhodnost ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám