Hlavní obsah

Izrael uzavřel osady v Gaze pro občany, co v nich nebydlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/GAZA

Izraelská armáda ve čtvrtek uzavřela židovské osady v pásmu Gazy a vyhlásila je za vojenskou zónu, do níž mají vstup jen její stálí obyvatelé. Chce tak zabránit ortodoxním Židům rozpoutat v nich násilnou kampaň proti jejich zrušení, o což se v posledních dnech pokusili.

Článek

Armáda bude střežit vstupy do 21 osady. Zatím není jasné, jak dlouho toto "dočasné opatření" bude trvat, uvedly izraelské armádní zdroje s vysvětlením, že "v posledních třech dnech vážně narůstala eskalace aktivit extremistů".

Několik desítek izraelských vojáků vniklo do pobřežního hotelu Palm Beach v pásmu Gazy, aby odtud přinutili odejít dvě stě odpůrce srpnového odsunu židovských osadníků z pásma Gazy, kteří do něj vnikly.

Zákaz vstupu se vztahuje také na novináře navzdory tomu, že armáda se zavázala, že umožní sdělovacím prostředkům o dění v pásmu Gazy informovat.

Eliminace extremistů

Rozhodnutí přišlo po středečních srážkách na jihu pásma Gazy, kde se židovští radikálové ze zakázané protiarabské strany Kahane chaj obsadili opuštěný dům. Radikálové také házely kamení na mladého Palestince, kterého těžce zranili. Po pachatelích tohoto činu se pátrá.

Útok kamením na palestinského mladíka označil premiér Ariel Šaron v deníku Haarec za "divoký, hrubý a nezodpovědný čin".

Premiér požaduje po vládě použití "všech prostředků" , aby zastavila násilí a protesty radikálů proti evakuaci: "V tomto boji nejde o rušení osad, ale o pověst a budoucnost Izraele. Za žádných okolností nemůžeme dopustit, aby život Izraelců ovlivňovaly gangy, které nerespektují zákon."

Izraelské sdělovací prostředky uvedly, že nejradikálnější aktivisté budou uvězněni.

Raketový útok Palestinců a izraelská odveta

V podvečer odpálili z pásma Gazy Palestinci nejméně 20 raket a minometných granátů na židovské osady a území Izraele. Při odvetné palbě z ručních zbraní byly v táboře Chán Junís na jihu pásma Gazy zraněny dvě palestinské děti ve věku pět a dvanáct let.

Ve středu večer pak podnikl izraelský vrtulník typu AH-64 Apache útok na severu pásmy Gazy. "Izraelské letectvo zaútočilo na Bajt Hanún na severu pásma Gazy, na hangár, kde jsou uloženy zbraně, hlavně rakety Kásam a minometné střely," uvedl mluvčí armády. Palestinské bezpečnostní zdroje a svědci uvedli, že vrtulník odpálil raketu, která zasáhla přečerpávací stanici na vodovodním řadu a nikoho nezranila.

Boje s šíitským Hizballáhem

Ve čtvrtek ráno se vojáci izraelské armády střetli v oblasti Šeeba s libanonskými šíitskými milicemi Hizballáh, které překročily hranice. Představitelé Hizballáhu potvrdili palbu izraelských vojáků, uvedli však, že milicionáři neodpovídali  a že neutrpěli žádné zranění. Ke střetu došlo den poté, co raketový útok Hizballáhu zabil izraelského vojáka.

Izrael se obrátil na libanonskou vládu, aby podnikla akce proti Hizballáhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám