Hlavní obsah

Izrael strhl domy 230 Palestinců

– GAZA

Izraelské buldozery v sobotu v uprchlickém táboře Chán Junís v pásmu Gazy srovnaly se zemí na 35 domů, v nichž žilo dvě stě třicet Palestinců. Uvedli to představitelé OSN. Akce začala brzy ráno útokem vrtulníku. Střela, která z něj byla vypálena, zabila jednoho Palestince a tři další zranila.

Foto: archiv skupiny Rigna Folk

Rigna Folk - oficiální promo kapely

Článek

Izraelci tvrdili, že mířili na militantní bojovníky, zabit však byl 55letý civilista. Krátce poté do tábora vjely tanky a obrněné buldozery a začaly bourat domy. 

Podle izraelských armádních zdrojů byly stržené domy neobývané a sloužily jako úkryty při akcích palestinských ozbrojenců.

Postiženi civilisté

Agentura AP však s odvoláním na očité svědky informuje o palestinském otci Fathí Zarúbovi který se svými čtyřmi dětmi sotva stačil utéci z domu, než na něj najel izraelský buldozer: "Byli jsem nuceni opustit domy pod prudkou palbou ze vzduchu i z tanků. Nemohli jsme si vzít nic z našich věcí. Utíkali jsme jen v pyžamech.  Žádné útočiště teď nemáme, nevím, kam se mám s dětmi uchýlit." Zničeny totiž byly i domy jeho příbuzných.

Agentura OSN UNRWA, která má na starosti palestinské uprchlíky, uvedla, že 60 rodin ztratilo střechu na hlavou. Izrael tvrdí, že čísla uváděná OSN jsou nadnesená. Televizní stanice AP přinesla záběry desítek obyvatel tábora Chán Júnis, prohledávajících trosky stržených domů ve snaze zachránit alespoň něco ze šatstva a nádobí.

Stržení domů přišlo po pátečním minometném útoku na blízkou židovskou osadu Neve Dekalim, při kterém zahynula jedna žena. K napadení osady se přihlásilo palestinské radikální hnutí Hamás.

Policisté nemohli do Egypta

Izrael kromě toho odmítl pustit přes 80 palestinských důstojníků a policistů do Egypta, kde měli absolvovat školení. O jejich zadržení informoval agenturu AFP pracovník egyptské pohraniční stráže, izraelská strana krok nekomentovala.

Školení palestinských policistů v Egyptě je součástí příprav palestinské správy na převzetí bezpečnostní odpovědnosti v pásmu Gazy poté, co ho příští rok podle plánu opustí izraelští vojáci a osadníci. Seznam Palestinců, kteří měli odjet na výcvik do Egypta, předala v polovině září egyptským úřadům palestinská delegace vedená ministrem vnitra Hakamem Balávím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám