Hlavní obsah

Izrael prý odrazí jakýkoli raketový útok Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelský protiraketový systém Arrow-2 je schopný zamezit jakémukoli raketovému útoku přicházejícímu z Íránu, včetně jaderného ataku. S odvoláním na páteční vydání listu The Jerusalem Post to uvedla agentura AP.

Článek

Deník cituje nejmenovaného vysoce postaveného představitele izraelské armády, podle něhož by poslední úpravy systému mohly zabránit i útoku moderními raketami Šiháb-3. Izrael by je zničil v takové výšce, že i kdyby nesly jaderný materiál, na zemi by nezpůsobily oběti.

Izrael se obává íránského jaderného programu, o němž Teherán tvrdí, že jej vede čistě z civilních důvodů. Izrael i řada západních států si ale myslí, že Írán chce získat jaderné zbraně. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád se svými antipatiemi k Izraeli netají. V minulosti prohlásil, že jeho země chce "vymazat" Izrael z mapy.

Írán podle Kongresu jadernou energii nepotřebuje

Írán vzhledem k nesmírným zásobám zemního plynu a ropy nepotřebuje rozvíjet jadernou energetiku. Ve čtvrteční zprávě to uvedl hospodářský výbor amerického Kongresu. Íránu hrozí, že se bude jeho jaderným programem zabývat Rada bezpečnosti OSN.

"Írán má ohromné zdroje ropy a plynu, které jsou schopny pokrýt jeho energetické potřeby po mnoho let," uvedl ve zprávě předseda výboru Jim Saxton. Podle amerického ministerstva energetiky má Írán třetí největší zásoby ropy na světě, v zemním plynu je na druhém místě.

Íránská delegace má v pátek svůj jaderný program řešit se zástupci Británie, Francie a Německa v rakouské Vídni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám