Hlavní obsah

Izrael postaví dočasnou bariéru kolem Jeruzalému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Izraelská vláda schválila výstavbu bezpečnostní zdi kolem Jeruzaléma. Má jít o náhradní a dočasné řešení místo stavebně náročnější bariéry, kterou se Izrael odděluje od Palestinců ve snaze zabránit sebevražedným atentátům islámských radikálů na svém území.

Článek

Součástmi bariéry, která je již z více než poloviny hotová, jsou betonové zdi, ploty z ostnatého drátu, příkopy i strážní věže. Palestinci proti bariéře, která má měřit 760 kilometrů, protestují s námitkou, že její části zasahují na palestinská autonomní území.

Palestinská strana již na nejnovější záměr izraelské vlády zareagovala prohlášením, že se tím velmi zkomplikuje život tisíců Palestinců, kteří ve městě pracují nebo bydlí. Také netajila obavy z toho, že si židovský stát posílí nárok na kontrolu nad celým městem, tedy včetně jeho východní části, z níž chtějí Palestinci vytvořit metropoli svého budoucího státu.

Izraelská vláda také změnila plán výstavby trvalé bariéry u židovské osady Ariel na západním břehu Jordánu. Oproti původnímu projektu zeď zajistí, aby obydlí asi 30 000 Palestinců zůstala na palestinské straně. Arielská oblasti přitom leží celé na palestinském území a výstavba zdi ukrojí Palestincům asi dvě procenta půdy.

Designovaný izraelský premiér Ehud Olmert řekl, že bariéra i s osadou Ariel bude součástí konečné hranice Izraele, která má být vytyčena do roku 2010.

Před zasedáním vlády Olmert prohlásil, že je nutné posílit obranu proti dalším atentátům. Sebevražedný atentátník, který se vyhodil do vzduchu před dvěma týdny v Tel Avivu, podle vyšetřování prošel do Izraele právě přes Jeruzalém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám