Hlavní obsah

Izrael na pokyn USA zrušil prodej zbraní do Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izrael na žádost USA odstoupil od všech dohod na prodej zbraní a bezpečnostního vybavení Číně, napsal ve čtvrtek izraelský list Haarec s tím, že americký požadavek Izrael "překvapil". USA jej však odůvodňují obavami, že by se prostřednictvím izraelského vojenského materiálu s americkými komponenty mohly do Číny dostat americké vojenské technologie.

Článek

"Je to nový americký diktát, ale neměli jsme na výběr," citoval Haarec jednoho ze zástupců izraelského ministerstva obrany. USA požadavek předložily před třemi týdny.

USA: Čína by naše technologie mohla zneužít proti Tchaj-wanu

Podle izraelského listu se USA obávají využití svých vojenských technologií při případném čínském zásahu proti Tchaj- wanu. Peking považuje Tchaj-wan za své území a označuje ho za vzbouřenou provincii a nevylučuje ani použití síly při začlenění ostrova do svého svazku. Další z izraelských představitelů nicméně v souvislosti se žádostí Washingtonu nařkl Spojené státy, že si chtějí rezervovat čínský trh pro americké vývozce zbraní a vyloučit izraelskou konkurenci. Již v únoru 2002 Izrael na nátlak USA zrušil plánovaný prodej izraelského radarového systému Číně, který chtěl Peking použít v nových letadlech ruské výroby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám