Hlavní obsah

Izrael hrozí opětovnou okupací pásma Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/GAZA

Izraelský generál Joav Galant varoval v pátek Palestince, že izraelská armáda může opětovně obsadit pásmo Gazy, z něhož se loni v září po skoro 40 letech stáhla, pokud odtamtud budou militantní palestinské organizace odpalovat rakety na území židovského státu.

Článek

"Nechci tam jít, ale bude-li to nutné, opět budeme okupovat část nebo celé pásmo Gazy. Operační plány jsou už hotové," uvedl generál, jenž stojí v čele jižního velitelství izraelské armády. Sdělil také, že v pásmu už operují izraelští vojáci, ale neposkytl žádné podrobnosti. O možném obsazení pásma Gazy se v novinových rozhovorech zmínili v předchozích dnech dva vysocí izraelští důstojníci.

Generál řekl, že k zásahu dojde ve chvíli, kdy by raketové útoky Palestinců přesáhly tolerovatelnou mez. V březnu se objevily informace, že Palestinci mají nové dokonalejší střely s doletem přesahujícím deset kilometrů. I stávající rakety Kásám však způsobily Izraeli mnoho škod a mají na svědomí několik životů.

Jako odpověď na rostoucí počet palestinských raketových útoků vypálila izraelská armáda jen v dubnu na pásmo Gazy na 2000 dělostřeleckých granátů, které několik lidí zabily a další zranily.

Hamás chtěl dát bezpečnostní složky do rukou hledaného radikála

Izrael také varoval, že ani funkce ve vládě nezajišťuje Palestincům spjatým s teroristickými činy ochranu před izraelskými útoky. Byla to reakce na to, že Hamás ve čtvrtek navrhl, aby novou bezpečnostní službu řídil šéf Výborů lidového odporu Džamál Abú Samhadána, který šéfoval mnoha vražedným útokům na Izrael. Minulý týden přikázal ostřelování židovského státu z pásma Gazy.

"Nominace tohoto zabijáka na místo bezpečnosti je cynická a opět demonstruje nové teroristické zaměření palestinské samosprávy poté, co ji převzal Hamás," uvedl ministr pro bytovou výstavbu Ze´ev Boim v izraelském rozhlase "Máme s tímto notorickým teroristou dlouhý účet k vyrovnání a jeho nominace mu neposkytne žádnou beztrestnost," dodal. Samhadán je na druhém místě izraelského seznamu hledaných radikálů. Izrael se netají, že cíleně likviduje špičky militantních teroristických skupin.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v pátek po izraelských protestech zrušil čtvrteční rozhodnutí vlády Hamásu vytvořit novou bezpečnostní službu, v níž měli sloužit příslušníci několika ozbrojených skupin pod velením Samhadána. Palestinský premiér Ismail Haníja však vytvoření nové jednotky v pátek uvítal. Zdůraznil, že jejím úkolem bude obecně zajišťovat pořádek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám