Hlavní obsah

Izrael chystá v Gaze širší bezpečnostní zónu

Právo, BBC, bh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izrael rozšíří o 150 metrů směrem do palestinského území bezpečnostní zónu mezi Izraelem a severem pásma Gazy. Důvodem tohoto kroku je podle izraelského ministerstva obrany ochrana izraelských obcí před "chaosem", který podle něj vládl v pásmu po stažení izraelských vojáků.

Článek

Palestinské policii se však výbuchy násilí a rabování podařilo ve středu do značné míry zvládnout . Palestinský ministr plánování Ghasan Chatíb obvinil Izrael, že se i nadále chová jako okupační mocnost: "Bezpečnostní zóny by se měly nacházet mezi dvěma státy a měly by být dohodnuty, ale Izrael jedná jednostranně. Nikdo to s námi nekonzultoval."

Nárazníková zóna bude podle izraelského ministerstva obrany zabezpečena buď elektronicky, nebo zdí. "Hlavním cílem je vytvořit 'zemi nikoho', kam nebudou mít Palestinci přístup," řekla agentuře mluvčí ministerstva. Posíleny budou také kontroly na přechodech mezi pásmem Gazy a Izraelem.

Spory o Jeruzalém

Napětí okolo stažení Izraele z palestinských území se přeneslo i na summit OSN. Premiér Ariel Šaron uvedl, že Izrael provedl "bolestné rozhodnutí" a požadoval aby, Palestinci ukončili "teroristické činy".

Palestinský zástupce uvedl, že jediným řešením krize, je úplné stažení z okupovaných území. Šaron ovšem řekl, že Jeruzalém je "nedělitelným hlavním městem" Izraele.

Na západním břehu se změní trasa zdi

Izraelský nejvyšší soud ve čtvrtek vyhověl petici pěti palestinských vesnic na západním břehu Jordánu a nařídil změnit trasu ještě nedokončené bezpečnostní zdi tak, aby Palestinci nebyli odříznutí od Kalkílije, správního centra oblasti.

Soudci však označili stavbu více než 600 km dlouhé bariéry za legální a rozhodli, že Izrael má právo na výstavbu ochranné zdi na palestinském území, tedy za zelenou linií vytvořenou po šestidenní válce v roce 1967. Právě proti tomuto faktu loni v červenci vystupoval Mezinárodní soudní dvůr OSN.

"Posunutí zdi může znamenat bezpečnostní riziko a ohrožení lidských životů," kritizoval rozhodnutí soudu náměstek ministra obrany Ze‘ev Boim.

Včerejší verdikt však uvítala nejen část Palestinců, ale i jejich židovští sousedé z osady Alfej Menaše. "Posunem zdi budeme přímo napojeni na dálnici a získáme tak lepší přístup do izraelského vnitrozemí," řekl listu Ha‘arec člen místního zastupitelstva. Zároveň dodal, že verdikt může být pro Palestince Pyrrhovým vítězstvím - většina z nich totiž pracuje právě v osadě Alfej Menaše, od níž budou v budoucnu odříznuti posunutou zdí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám