Hlavní obsah

Izrael bombardoval pásmo Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelská armáda podnikla dva útoky na pásmo Gazy. První ve čtvrtek večer, při kterém zemřelo sedm Palestinců, druhý o několik hodin později. Ten se obešel bez zranění.

Článek

Útoky následují po středečním sebevražedném atentátu v Hadeře, při kterém zemřelo pět Izraelců a řada dalších byla zraněna. K atentátu se přihlásilo palestinské radikální hnutí Islámský džihád.

Večernímu útoku předcházelo zatčení vůdce právě Islámského džihádu, kterého izraelské bezpečnostní složky zadržely na západním břehu Jordánu.

Piloti se při večerním náletu podle izraelské televize zaměřili na automobil, v němž jel mezi uprchlickým táborem Džabálija a vesnicí Bajt Lahíja hledaný člen Islámského džihádu Šadí Muhanna. Palestinští svědci uvádějí, že nálet si vyžádal sedm obětí. Dvě z nich jsou radikálové a zbytek civilisté. Zraněno bylo deset lidí. Izraelci útočili v době, kdy Palestinci vycházeli z mešity po večerní modlitbě.

O několik hodin později Izrael bombardoval cestu do severní části pásma Gazy. Z této oblasti podle Izraele radikálové odpalují rakety na Izrael. Po útoku nebyli hlášeni ranění.

Šaron rozhovory neobnoví

Krátce po atentátu v Hadeře izraelské letectvo útočilo na základny radikálů v pásmu Gazy a premiér Ariel Šaron schválil rozsáhlou pozemní ofenzívu proti členům Islámského džihádu.

Zopakoval, že Izrael neobnoví mírové rozhovory s palestinskou samosprávou, dokud se palestinské vedení nevypořádá s ozbrojenými skupinami. Židovský stát žádá, aby byly tyto skupiny odzbrojeny a rozpuštěny. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás je chce ale spíš zapojit do politického procesu.

"Nezasáhne-li samospráva zásadním způsobem proti terorismu, nelze očekávat politický posun. Za takových podmínek se nehodlám setkat s Abbásem a Palestincům se nesplní jejich sen o vlastním státě," řekl Šaron.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám