Hlavní obsah

Izrael: al-Kajdá chce zaútočit s pomocí saúdského pilota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIJÁD

Teroristická síť al-Kajdá se podle izraelských vojenských představitelů pokouší získat saúdskoarabského vojenského nebo civilního pilota k atentátu podobnému leteckým útokům z 11. září 2001. Izrael se proto obrátil na Saúdskou Arábii, aby bojové letouny F-16 ze základny Tabúk, která leží 200 kilometrů od Izraele, převelela jinam.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

"Zjistili jsme z výslechů, které provedli jiní než izraelští agenti, že se al-Kajdá pokouší získat saúdského pilota pro atentát z Tabúku, který by byl podobný útokům na newyorská dvojčata. Použito má být vojenské nebo civilní letadlo," řekl náčelník generálního štábu izraelské armády Moše Jaalon, aniž by upřesnil, zda má být cílem Izrael.

Současně požádal, aby Saúdská Arábie odstranila bojové letouny F-16 ze základny Tabúk, která leží 200 kilometrů od Izraele.

Saudská Arábie žádost odmítla

Rijád to odmítl. "Jaalonovy" výroky jsou neopodstatněné, nic není pravdě vzdáleno víc," sdělil nejmenovaný saúdský představitel, citovaný agenturou Reuters.

Izrael a Saúdská Arábie neudržují diplomatické styky a židovský stát prý žádost ohledně evakuace Tabúku vznesl prostřednictvím USA. Náměstek saúdskoarabského ministra obrany ale popřel, že by Washington vznesl v Rijádu nějaké požadavky kolem vojenské základny Tabúku.

Reklama

Výběr článků

Načítám