Hlavní obsah

Italská Neapol se topí v odpadcích, obyvatelé útočili na policii

Novinky, ČTK, znk, Corriere della Sera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEAPOL
Aktualizováno

Stovky obyvatel jihoitalské Neapole v sobotu zablokovaly železniční trať, házely kameny na policisty a převracely automobily. Již několik dnů tak protestují proti plánům na otevření velké skládky, jež by pomohla vyřešit krizi kolem domovního odpadu. Toho se ve městě za poslední dny nahromadilo přes 2 000 tun.

Článek

Demonstranti, kteří protestují už od začátku týdne, převrátili v sobotu tři menší vozidla, aby zabránili nákladním vozům k příjezdu ke skládce, po policistech, kteří se snažili zabránit výbuchům násilí, házeli kameny a šrouby. Podle policie byli při incidentech dva lidé zraněni.

Jeden ze zraněných spadl ze srázu, utrpěl menší zranění kolena. Druhý byl ošetřen na místě. "Držel jsem ruce vzhůru a nebránil jsem se, ale dostal jsem dvě rány obuškem do hlavy a do zad. Na hlavě mám dva stehy," uvedl třiadvacetiletý Ciro.

Jeden z účastníků manifestace napadl i novináře veřejnoprávní televize Rai, který byl v té chvíli v přímém přenosu. Několik mladíků poté zaútočilo i na servisní automobil televize. Napaden byl také jeden z kameramanů televize La7.

Ráno demonstranti rovněž na několik hodin zablokovali železniční trať Neapol-Řím, po třinácté hodině byl ale provoz obnoven.

Neapol se s tzv. odpadkovou krizí potýká ale už léta, hovoří se o špatném řízení na radnici a všudypřítomné korupci. Skládku západně od Neapole, která byla v roce 1996 uzavřena, chtějí místní úřady otevřít už příští týden, ale místní obyvatelé jsou kategoricky proti, protože se obávají škodlivého vlivu na beztak již ohrožené životní prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám