Hlavní obsah

Italská mafie dál používá liry

Právo, rei

Mafiánské struktury v Itálii nadále využívají někdejší státní měnu liru. Podle agentury Bloomberg to prohlásil zástupce tamní Finanční stráže Giuseppe Arbore.

Foto: Profimedia.cz

Lirami se v Itálii platilo do roku 2002, kdy země přijala euro.

Článek

„Stále nacházíme velké množství lir. Italské liry zůstávají součástí nezákonných transakcí,“ potvrdil Arbore při slyšení před finančním výborem Senátu. Když byl vyzván, aby uvedl konkrétní případy, odmítl to s poukazem na probíhající vyšetřování.

Není tak jasné, jak mafie nakonec mění liry na eura, pokud vůbec, protože to ze zákona nejde.

Itálie upustila od liry a zavedla euro v únoru 2002. Už před sedmi lety však italská centrální banka ve své zprávě potvrzovala, že s protimafiánským úřadem spolupracuje na vyšetřování podezřelých transakcí týkajících se převodu lir na eura.

K lirám, které zůstaly po zavedení eura v oběhu, Bloomberg připomněl, že italská centrální banka před lety převedla na stát peníze v jejich směnné hodnotě a celkem šlo o 1,2 miliardy eur (dnes 30,6 mld. Kč).

O paralelní měně se teď v Itálii mluví i kvůli parlamentnímu návrhu na zavedení pokladničních poukázek s nízkou nominální hodnotou, s nimiž by se platily závazky vůči věřitelům státu. Idea má podporu vicepremiéra Mattea Salviniho. Kritici v tom spatřují první krok k zavedení paralelní měny a možná i odklonu od eura.

Reklama

Výběr článků

Načítám