Hlavní obsah

Itálii zachvátila hysterie kvůli ptačí chřipce

Právo, Jan Rovenský, Řím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strach, panika a hysterie zachvátily v pondělí jižní Itálii. Vyděšení občané po stovkách zavalili místní úřady zoufalými telefonáty. Stalo se tak den poté, co v Kalábrii, Apulii a na Sicílii obyvatelé nalezli šest mrtvých labutí nakažených smrtícím virem H5N1, který se může přenést i na člověka.

Článek

Policisté a karabiníci čelili žádostem o výjezd k uhynulým ptákům v ulicích i o vybití celých kurníků. Itálie v oblastech, kde byly labutě s ptačí chřipkou objeveny, vyhlásila dvoukilometrovou ochrannou a sedmikilometrovou monitorovací zónu, v níž úřady testují drůbež pro příznaky nákazy. Z okruhu není možné vyvážet zvířata, drůbež musí být stažena z volných výběhů a zákaz se vztahuje i na lov divokých ptáků.

V pondělí byl nalezen další mrtvý pták v oblasti Salenta a jeden muž ze Sicílie zabil další nakaženou labuť. "Poznal jsem, že je živá, ale obtížně se pohybovala. Tak jsem ji zaškrtil holýma rukama. Nejdříve jsem se bál nákazy, ale teď už jsem klidný," řekl.

"Naše úřady operují ve všech zasažených oblastech a uklidňují občany," řekl šéf resortu zdravotnictví Francesco Storace televizi SkyTG 24 v sicilské Katánii. "Chceme, aby lidé věděli, že nehrozí nebezpečí nakažení člověka," dodal. Podle ministerstva uhynulí ptáci byli divocí, tudíž neexistuje ani bezprostřední hrozba přenosu na domácí zvířata.

Prodej kuřecího stihl obří propad

V neděli se v Římě sešla expertní komise veterinářů a zdravotníků, která lidemdoporučila, aby se ihned obrátili na úřady, pokud objeví mrtvého ptáka. Podle odborníků by lidé neměli na mršiny vůbec sahat, a pokud ke kontaktu dojde, co nejdříve použít desinfekci. Navíc všechno drůbeží maso a vejce musejí být řádně upravené.

Federace chovatelů drůbeže Coldiretti oznámila, že prodej drůbežího masa, zejména kuřecího, klesl v zemi o více než polovinu. Podle sdružení byla reakce téměř okamžitá; ohroženo je prý nyní celé odvětví. K podobnému případu došlo loni v říjnu, kdy se propadl prodej kuřecího o 32 procent a jeho cena klesla až o 40 procent. Řím proto přijal nařízení, podle něhož musejí obchodníci označit místo původu prodávaného drůbežího masa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám