Hlavní obsah

Itálie uzavřela svůj největší uprchlický tábor na Sicílii

Itálie nechala v úterý definitivně uzavřít svůj největší uprchlický tábor v Mineu na Sicílii, kde v době největšího přílivu uprchlíků před pěti lety pobývalo přes 4000 žadatelů o azyl. Informovala o tom agentura ANSA. Uzavření tohoto centra pro migranty slíbil ministr vnitra a šéf protiimigrační strany Liga Matteo Salvini, podle něhož mají napříště fungovat jen menší zařízení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyklízení uprchlického centra v Mineu začalo už letos v únoru Video: Reuters

 
Článek

S vyklízením tábora Mineo, který fungoval v areálu, kde byli dříve ubytovaní zaměstnanci americké vojenské základny, se začalo už letos v únoru. Počet jeho obyvatel postupně klesal z 1200 až na několik desítek. Posledních 68 migrantů Mineo opustilo minulý týden.

Podle Salviniho uvnitř tábora operovaly zločinecké gangy, které se podílely například na obchodu s drogami. „Nyní se tábor zavírá, takže to je krásné dopoledne,” řekl v úterý Salvini během návštěvy Sicílie.

V době největší migrační vlny přes Středozemí do Evropy pobývalo v táboře Mineo v létě 2014 asi 4170 osob. Po nástupu nové italské vlády loni v červnu v Mineu žilo asi 2500 lidí. Kabinet tvořený koalicí krajně pravicové Ligy a populistického Hnutí pěti hvězd zaujal vůči migraci velice restriktivní postoj a mimo jiné uzavřel přístavy lodím neziskových organizací, které uprchlíkům v nesnázích pomáhají. Počty nově příchozích migrantů od té doby strmě klesají.

Za půl roku 3400 migrantů

Letos za první půlrok připlulo do Itálie 3400 migrantů, což je o 80 procent méně než loni, uvedla v úterý evropská agentura Frontex. Dvě třetiny nově příchozích se dokázaly k italskému pobřeží dostat samy nebo je přivezly lodě italské pobřežní stráže a námořnictva, jen kolem 300 migrantů se do Itálie dostalo na palubách lodí neziskových organizací.

Nejvíce nových migrantů podle agentury Reuters pocházelo z Tuniska, dalšími frekventovanými zeměmi původu byl Pákistán, Pobřeží slonoviny, Alžírsko, Irák a Bangladéš.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Italský ministr vnitra Matteo Salvini

Právě počet migrantů z Tuniska v úterý ministr vnitra Salvini zmínil v dopise svému tuniskému protějšku Hišámu Furátímu. Vyzval v něm Tunisko, aby s větším nasazením bojovalo proti pašerákům lidí a slíbil pomoc tuniské pobřežní stráži. Řím chce do Tuniska ještě před koncem léta poslat deset hlídkových lodí, které rozšíří flotilu tamní pobřežní stráže.

Reklama

Výběr článků

Načítám