Hlavní obsah

Itálie se zotavila z výpadku proudu, jenž mohl být sabotáží

Novinky, Jaroslav Zbožínek, DPA, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Teprve v pondělí dopoledne se podařilo zcela obnovit dodávky elektřiny do všech regionů Itálie, již včera stihl gigantický, pro Apeninský poloostrov bezprecedentní výpadek proudu. Vláda mezitím slíbila rychlé vyšetření příčin kolapsu energetické soustavy, kvůli němuž se bez proudu ocitlo přes 56 miliónů Italů.

Článek

Neoficiálně se hovoří o poruše vysokonapěťového vedení, jímž se do země importuje elektřina ze Švýcarska. Výpadek pak měl vést k řetězové reakci po celé Itálii.

Někteří domácí experti spatřují jednu z příčin v privatizaci energetického sektoru, po níž majitelé vzhledem k ekonomickém tlaku nejsou schopni zajistit řádnou údržbu zařízení a tím ani spolehlivé zásobování.

Mohla to být sabotáž

Nejmenovaný odborník na boj s terorismem připustil, že výpadek mohl být důsledkem sabotáže. "Nejdřív New York, potom Londýn a teď Itálie. Jistě, může to být náhoda. Tři vystupňované a podobné události za měsíc a půl ale mohou mít jedno společné vysvětlení. Mohly být součástí jediného plánu," řekl expert milánskému listu Corriere della Sera.

Italský ministr průmyslu Antonio Marzano ale takovou možnost odmítl. "V neděli nás postihla porucha ojedinělého rozsahu. Můžeme ale vyloučit, že to byla sabotáž," pravil.

Nedělní krize se ihned chopila italská opozice, která na vládu pravého středu premiéra Silvia Berlusconiho zaútočila výtkami, že zanedbává výstavbu nových elektráren. Pro posílení energetických kapacit se vyslovil italský prezident Carlo Azeglio Ciampi.

Výpadek stál čtyři lidské životy

Agentura ANSA oznámila, že nedělní výpadek byl příčinou úmrtí čtyř lidí. Dvě starší ženy - jednaosmdesátiletá a dvaasedmdesátiletá - upadly ve svých domech ve tmě na schodech, dvaadevadesátiletá žena uhořela, protože se na ní od hořící svíčky vzňaly šaty. Jedna žena pak zahynula při dopravní nehodě na křižovatce v době, kdy nefungovaly semafory.

Média: 30 let chybné energetické politiky

Zdrcující kritiku spustily na odpovědné činitele italské sdělovací prostředky. Turínský list La Stampa označil za neuvěřitelné, že jedna malá porucha dokáže zhasnout světla v celé Itálii. "Zcela neúnosné pak je, že k jejich rozsvícení nestačí jeden celý den ... Velká závislost Itálie na dovozech energie je neobhajitelná. Celá země tak byla konfrontována s následky třiceti let chybné energetické politiky," zdůraznil deník v narážce na fakt, že Itálie v zahraničí nakupuje asi pětinu energie.

List Corriere della Sera zase poznamenal, že Itálie si raději nakupuje elektřinu v zahraničí, aby přenechala ničení životního prostředí jiným a nemusela stavět atomové elektrárny. "A tohle je výsledek," dodal deník.

Itálie se potýkala s výpadky proudu již v létě, kdy Italové resp. zahraniční turisté vzhledem k nebývalým vedrům hromadně zapínali klimatizační zařízení.

Reklama

Související články

Itálie se vzpamatovává ze tmy

Dodávky elektrického proudu byly v pondělí ráno obnoveny v celé Itálii, kterou v neděli postihl rozsáhlý výpadek. Státní energetická společnost ENEL sdělila,...

Výběr článků

Načítám