Hlavní obsah

Itálie bude mít zvláštní třídy pro děti přistěhovalců

Právo, BBC, nek
ŘÍM

Itálie zavede zvláštní školní třídy pro děti přistěhovalců. Budou do nich zařazováni školáci z imigrantských rodin, kteří neuspějí v povinných vstupních testech před nástupem do první třídy, v nichž se bude prověřovat znalost italského jazyka.

Foto: Ciro De Luca/Agnfoto, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Příslušný zákon schválila poslanecká sněmovna, kde ji na základě návrhu populistické Ligy severu (LN) prosadili poměrem hlasů 265 ku 246 poslanci vládní koalice premiéra Silvia Berlusconiho. Podle ní jde o opatření, které má napomoci integraci dětí přistěhovalců do italské společnosti, a zajistit tak jejich rovnoprávné postavení. Norma má současně zabránit tomu, aby se výuka v běžných třídách zpomalovala jen proto, že někteří žáci mají problémy se znalostmi italštiny.

Levicová opozice ale záměr kritizovala jako „diskriminaci a xenofobii nejhrubšího zrna“. „Dnes vytváříme třídy pro přistěhovalce, zítra to budou třídy pro tělesně postižené a pozítří pro homosexuály,“ prohlásil jeden z opozičních poslanců.

Zákon, který musí schválit ještě senát, předpokládá, že ve zvláštních třídách se děti budou učit italštinu a základy vlastivědy tak dlouho, dokud neprojdou zmíněnými testy. Až poté budou moci být zařazeny do normálních tříd.

Do italských škol chodí více než půl miliónů dětí z přistěhovaleckých rodin, což představuje asi šest procent všech školáků. Počet imigrantů se přitom za posledních pět let zdvojnásobil.

LN mezitím chystá další projekt, který vyvolává kontroverze na politické scéně. Chce pro přistěhovalce prosadit bodový systém, s jehož pomocí by úřady sledovaly zda a do jaké míry se podílejí na kriminalitě. Pokud by imigrant „vyčerpal“ určitou sumu bodů, byl by deportován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám