Hlavní obsah

Islámský stát zveřejnil video, na kterém ničí starověkou památku UNESCO

– Hatra

Hnutí Islámský stát (IS) v pátek zveřejnilo video, které ukazuje, jak džihádisté ničí starověké město Hatra na severu Iráku. Památku, která je součástí světového dědictví UNESCO, zpustošili už na začátku března, nahrávku však zveřejnili až nyní.

BEZ KOMENTÁŘE: Ozbrojenci Islámského státu (IS) ničí ruiny starověkého města Hatra na severu Iráku

 
Článek

IS ovládá velké oblasti v Iráku a Sýrii a podle džihádistů jsou svatyně a sochy falešné idoly, které musí být zničeny. Na záběrech je vidět, že džihádisté k ničení používají krumpáče a pušky Kalašnikov, napsala agentura Reuters s tím, že rozsah škod zatím nelze ověřit.

IS už zničil několik asyrských památek, například starověký Nimrúd. Na konci února zdevastoval cenné sochy v muzeu v Mosulu na severu Iráku, vypálil také mosulskou knihovnu s přinejmenším 8000 vzácných svazků.

Hatra odolala i Římanům

Hatra byla založena ve třetím nebo druhém století před naším letopočtem, v minulosti odolala nájezdům Římanů, objevila se například i v úvodní scéně filmu Vymítač ďábla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: 2000 let staré památky v Hatře jsou na seznamu UNESCOVideo: Reuters

„Nemůžeme mlčet. Záměrné ničení kulturních památek je válečný zločin. Vyzývám všechny politické i náboženské představitele regionu, aby se proti tomuto novému druhu barbarství postavili,“ sdělila v březnovém prohlášení generální ředitelka UNESCO Irina Boková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám