Hlavní obsah

Islamisté z Boko Haram zaútočili na Maiduguri, snaží se osvobodit spolubojovníky

Na město Maiduguri na severovýchodě Nigérie zaútočili těžce ozbrojení bojovníci teroristické skupiny Boko Haram. Agentuře AFP to řekli členové místní skupiny občanské sebeobrany Civilian joint task force (CJTF). Podle nich se ozbrojenci zřejmě snaží dobýt kasárna, v nichž jsou vězněny stovky jejich údajných druhů.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Boko Haram

Článek

Ibrahim Liman a Babakura Kolo z CJTF uvedli, že boje vypukly kolem 18:00 místního času (19:00 SELČ). Agentuře Reuters řekli svědci, že z Maiduguri se ozývají exploze a střelba. Armáda vydala prohlášení, v němž vyzvala obyvatele, aby nepanikařili, zůstali doma a byli ostražití, zároveň ale tvrdila, že „bezpečnostní situace v Maiduguri je pod kontrolou”.

Místní obyvatel Fati Abubakar nicméně Reuters řekl, že z několika čtvrtí města lidé prchají kvůli zvukům „výstřelů a bomb”. „Už několik hodin neustále slyším hlasité zvuky,” uvedl. Další svědci hovořili také o vysokém počtu vojáků v terénu.

„Na základě informací, které máme k dispozici, to vypadá, že se pokoušejí (islamisté) dostat ke kasárnám Giwa, kde je vězněno mnoho jejich druhů,” řekl Ibrahim Liman.

AFP uvádí, že v objektu drží armáda několik stovek lidí podezřelých z členství v Boko Haram. Radikálové na něj zaútočili už v roce 2014 a na svobodu se tehdy dostaly desítky vězňů.

Maiduguri je centrem devítiletého konfliktu s Boko Haram, jejíž povstání s cílem vytvořit islámský stát podle Reuters stálo život přes 30 000 lidí. Od rozsáhlé protiofenzívy nigerijské armády v roce 2015 hrozí teroristé hlavně sebevražednými atentáty.

Probít se do Maiduguri se tento měsíc už jednou pokusili. Zemřelo při tom nejméně 15 lidí a dalších 83 utrpělo zranění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám