Hlavní obsah

Irská republikánská armáda po 30 letech odzbrojila

BELFAST/LONDÝN

Irská republikánská armáda (IRA) po více než třicet let trvajícím konfliktu zcela odzbrojila. Její arsenál je zničen. Potvrdil to kanadský generál John de Chastelain, který na proces odzbrojení dohlížel.

Článek

"Jsme spokojeni s tím, že vyřazené zbraně přestavují všechny zbraně IRA," uvedl generál na tiskové konferenci v Belfastu a dodal. "Dohlíželi jsme a potvrdili proces (zničení). Zbraně jsme zaevidovali." Podle něj šlo o skutečně velké množství zbraní.

Alex Maskey ze strany Sinn Féin, která je považovaná za politické křídlo IRA, uvedl, že je to "historický den nejen pro republikány, ale pro celou společnost".

Komise měla nezávislé svědky

O likvidaci byla vydána v pondělí zpráva komise. Inspektoři vedení penzionovaným kanadským generálem Johnem de Chastelainem v uplynulých týdnech v utajených skladech IRA dohlíželi na likvidaci zbraní této organizace. Zbraní různých druhů a typů bylo údajně zničeno nebo znehodnoceno "mnoho tun".  

Na proces dohlíželi nezávislí inspektoři z Kanady, Finska a USA. Likvidaci zbraní mají potvrdit dva nezávislí svědci - katolický kněz Alex Reid, blízký předákovi strany Sinn Féin Gerrymu Adamsovi, a metodistický ministr severoirské autonomní vlády Harld Good.

"Viděli jsem to na vlastní oči minutu po minutě, a to nám dalo jasný důkaz," uvedli ve společném prohlášení oba nezávislí svědci a dodali: "Bez nejmenšího stínu pochybností je IRA nyní odzbrojena."

Chybí fotografie

Unionistům, kteří odmítají odtržení Severního Irska od Velké Británie, ale vadí, že likvidace zbraní není zachycena na fotografiích. Podle nich je to naprosto nezbytné.

 IRA už na konci července ohlásila konec ozbrojených bojů za odtržení Severního Irska od Británie, které trvaly několik desítek let a vyžádaly si řadu mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám