Hlavní obsah

Íránu hrozí bomba jménem AIDS

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Írán má podle odborníků až pětkrát více obyvatel nakažených virem HIV než oficiálně spočítaných 5000. Ačkoliv je program boje proti této smrtící lavině v Islámské republice záležitostí již několika let, experti varují, že ani stávající kampaň nemusí zabránit dramatickému rozšíření nemoci AIDS.

Foto: archiv Moniky Kyskové

Atraktivní sboristka Monika Kysková, která působí ve Státní opeře v Banské Bystrici.

Článek

"Mezi oficiální statistikou a skutečným stavem je velká propast," řekl americkému perskojazyčnému Rádiu Fardá (bývalá Svobodná Evropa pro Írán) doktor Mehdí Gújá, jenž má na teheránském ministerstvu zahraničí na starost zvládání epidemií. "Odhadujeme proto, že v Iránu je HIV nakaženo 23 tisíc až 25 tisíc lidí."

Prvním zdokumentovaným případem v Íránu byl v roce 1987 šestiletý chlapec nakažený transfúzí dovezené krve. Od té doby zemřelo na AIDS asi 700 obyvatel 66miliónové země.

Asi dvě třetiny nakažených pocházejí z řad narkomanů, jichž jsou v Íránu asi dva milióny. Vysoce rizikovou skupinou jsou také vězni, přičemž tyto skupiny se do velké míry překrývají - podle rok staré zprávy serveru Iranmania.com bylo ze 180 tisíc obyvatel íránských věznic sto tisíc uživatelů a distributorů narkotik.

Přenos pohlavním stykem je dál tabu

Vězni jsou systematicky testováni na HIV a úřady již loni na podzim zahájily program distribuce čistých jehel pro podávání narkotik. Přesto představuje tato skupina nemalé riziko nadále.

"Drogově závislý člověk, který stráví nějaký čas za mřížemi a byl infikován špinavou jehlou, jednou vyjde z vězení a lze předpokládat jeho sexuální aktivitu," řekl Rádiu Fardá Araš Álaeí, který vede poradnu proti AIDS v západoíránském Kermánšáhu. "Na vzestupu proto bude i šíření AIDS prostřednictvím sexuálního styku."

Jestliže o AIDS přenášeném narkomany se v zemi hovoří běžně, pohlavní život, který je v muslimské společnosti tabu i sám o sobě, je na okraji zájmu. Žádný íránský pár se sice nemůže nechat oddat bez úředního proškolení v oblasti sexuální výchovy a hygieny, někteří experti ale varují, že společenské konvence mohu skutečně mít i dopad v podobě šíření AIDS.

Ilegální je homosexualita i nemanželské styky

V Íránu je ilegální homosexualita a stejně se - i v očích veřejného mínění - pohlíží na sexuální vztahy mimo manželství, byť jejich četnost je vlivem uvolňování mravů na vzestupu. Nepřipadá tak například v úvahu zavádět oficiální osvětové a zdravotní programy pro prostitutky, jejichž počet se pohybuje v desítkách tisíc a které jsou zhusta nedotčeny poznatky o zdravotních rizicích.

"Nesmíme opakovat chyby z minula, musíme zahájit kampaň a informovat mládež a média," řekl před časem náměstek ministra zdravotnictví Hosejn Malek Afzalí. "Tyto věci nesmějí být tabu." Podle Rádia Fardá již také ministerstvo školství schválilo zařazení pasáže o sexuálně přenosných chorobách do školních osnov.

Podobné kroky mají často odpůrce mezi muslimskými duchovními. Ti se obávají, že osvěta tohoto druhu nereaguje na uvolněné mravy, ale naopak úpadek podporuje.

Ájatolláh podpořil sexuální výchovu

Například kommský ájatolláh Júsef Saneí ale počátkem roku tento názor odmítl. "Neměli bychom tato témata pomíjet v domnění, že sexuální témata rozbíjejí islámskou morálku," citoval ho íránský tisk. "Existují jiné faktory, jež rozvracejí společnost. Odborné debaty o otázkách sexu jsou naopak v souladu s cílem chránit zdraví společnosti."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám