Hlavní obsah

Írán vyprostí své lidi, které Lukašenko využil v hybridní válce proti Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán/Minsk

Delegace íránských diplomatů se pokusí dostat zpátky do země skupinu migrantů, která uvízla na hranici Běloruska s Litvou. S odkazem na mluvčího íránské diplomacie o tom informovala státní stanice Press TV. Na hranice s Evropskou unií (EU) sváží migranty režim autoritářského běloruského vůdce Alexandra Lukašenka, analytici mluví o hybridní agresi. Několik lidí už na hranicích zemřelo.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

V bezvýchodné situaci někde na bělorusko-litevské hranici se v tuto chvíli údajně nachází 13 íránských občanů – 10 žen a tři muži. Litevští pohraničníci je na území EU pustit nesmí a běloruští vojáci je ve své zemi také nechtějí.

„Jsme přesvědčeni, že v rámci vztahů mezi Teheránem a Minskem poskytne běloruská vláda potřebnou a dostatečnou spolupráci až do vyřešení situace íránských občanů,” uvedl mluvčí íránského ministerstva zahraničí Saíd Chatibzadeh.

Desítky migrantů se pokusily proniknout do Polska s klacky v ruce

Zahraniční

Bělorusko už několik měsíců sváží na pokyn tamního diktátora Lukašenka migranty na hranice s Evropskou unií (EU). Nejčastěji pochází ze zemí Středního východu nebo Afriky.

Lukašenko se tímto uměle vytvořeným migračním tlakem snaží unijním státům pomstít za sankce, které na něj uvalily v souvislosti s násilným potlačování demokratické opozice a porušování lidských práv v zemi.

Do Německa se dostalo od srpna 4300 migrantů přes Bělorusko

Evropa

Sedmadvacítka by si chtěla posvítit na aerolinky, které migranty převážejí. Německý ministr zahraničí Heiko Mass označil Lukašenka za „šéfa státem organizované skupiny pašeráků lidí”.

Za nitky tahá Putin, říká polský generál

Situace na hranicích je extrémně zoufalá a řešení je zatím v nedohlednu. Polsko v nárazové zóně s Běloruskem vyhlásilo nouzový stav. Zkraje října dokonce běloruští vojáci po polských pohraničních vystřelili –⁠ byť pravděpodobně slepými náboji.

Lukašenko naivně věřil, že Evropa podlehne vydírání, zruší všechny sankce a možná i poskytne finanční pomoc, jen aby zastavila příliv migrantů. To se ale přepočítal. Proto se teď uchyluje k ještě extrémnějším krokům.
Roman Polko, polský generál

Skutečnost, že na východní hranici Evropské unie došlo ke střelbě, považují analytici za neignorovatelné vyostření Lukašenkovy hybridní války.

„K této eskalaci dochází v době, kdy se Bělorusko stále více militarizuje a kdy Rusko nadále rozšiřuje svou stopu ve svém menším a strategicky důležitém sousedovi,” píše v komentáři Brian Whitmore z Univerzity v Texasu.

Připomíná varovná slova ředitele polského Úřadu pro národní bezpečnost, generála Romana Polka, který Lukašenka obvinil ze snahy odpálit proti EU „lidskou bombu”.

Plot na migranty nestačí. Polsko sází na zeď

Zahraniční

„Lukašenko naivně věřil, že Evropa podlehne vydírání, zruší všechny sankce a možná i poskytne finanční pomoc, jen aby zastavila příliv migrantů. To se ale přepočítal,” řekl Polko serveru wPolityce. „Proto se teď uchyluje k ještě extrémnějším krokům,” dodal.

Běloruský vůdce podle Polka plní roli užitečného provokatéra, což zapadá do dlouhodobé strategie ruského prezidenta Vladimira Putina.

Polští ministři na tiskovce ukazovali zoofilní porno. Tvrdili, že ho našli u migrantů v mobilu

Zahraniční

„On (Putin) ví, že je Rusko příliš slabé na to, aby rozpoutalo otevřený ozbrojený konflikt s aliancí NATO. Rusko je navíc příliš závislé na západních ekonomikách, než aby si mohlo takový konflikt dovolit. Mluvím o Rusku, protože Putin je ten, který tady tahá za nitky,” myslí si polský generál.

OSN: Na hranicích už zemřelo osm lidí

S nastupujícími zimními teplotami se bude humanitární krize na hranici s Běloruskem jen zhoršovat. I teď čelí například polští pohraničníci podezření lidskoprávních organizací, že se k migrantům chovají nehumánně a protiprávně.

Podle Organizace spojených národů už nejméně osm lidí na hranici Běloruska s EU zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám