Hlavní obsah

Plot na migranty nestačí. Polsko sází na zeď

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Nápor nelegálních migrantů přicházejících z Běloruska na více než 400kilometrovou polskou státní hranici je tak obrovský, že dosud budovaný dočasný plot z žiletkového drátu není dostatečný. Uprchlíci se pod ním umí podkopat nebo ho přelézt za pomoci žebříku.

Foto: MTI.hu

Žiletkový drát na hranicích (ilustrační foto)

Článek

„Proto musíme postavit zeď na kvalitativně vyšší úrovni s termovizními kamerami a senzory umožňujícími strážcům hranic okamžitě a účinně reagovat na ilegální narušitele,“ informoval v sobotu Mariusz Kamiňski, polský ministr vnitra.

Dodal, že nejvyšší polští představitelé včetně premiéra Mateusze Morawieckého už dali politický souhlas s její výstavbou.

Drama na hranicích

„Analyzovali jsme podobné hraniční bariéry v Řecku, Maďarsku, Srbsku a Španělsku. Dokončíme technickou specifikaci a připravujeme rozpočet, kolik to bude stát,“ řekl šéf resortu.

Portál wpolityce.pl pak upřesnil, že zřejmě půjde o částku okolo 500 milionů zlotých (asi tři miliardy korun).

Polský Sejm schválil prodloužení výjimečného stavu na hranicích s Běloruskem

Zahraniční

„Jen za uplynulý den počet narušitelů hranic překročil 600. Před rokem ve stejné době jich bylo 120 a celkově v září přes 7,5 tisíce,“ informoval v neděli v TVN24 Piotr Zgorzelski, místopředseda Sejmu.

Dodal, že 1550 utečenců, jimž se podařilo ilegálně překročit polskou hranici, je už v Německu. Zástupkyně řádu Chléb a život v neděli v TVN24 upozornila, že na hranicích se často odehrává skutečné drama.

Mezi nešťastníky, které běloruský prezident Alexandr Lukašenko zneužil pro svou cynickou hru, jsou podle ní i malé, prokřehlé, hladové a špinavé děti. „Přece nesmí umírat jen proto, že se Lukašenko chce někomu pomstít,“ poznamenala.

Synoda žádá zvláštní koridor

„V současnosti je praxe taková, že pohraničníci utečence, z nichž asi třetinu tvoří děti, hned po zadržení transportují zpět k běloruské hranici,“ uvedla pro list Gazeta Prawna Karolina Czerwinská z Polského migračního fóra.

„Obvykle je vysadí v hlubokém lese, kde teplota v noci klesá na bod mrazu, bez jídla a vody. Jistě už máme co do činění s humanitární krizí,” dodala Czerwinská.

Na polsko-běloruské hranici zemřel už pátý migrant

Evropa

Stanislaw Gadecki, šéf biskupské synody, vyzval v pondělí k urychlenému vytvoření humanitárního koridoru pro pomoc migrantům v nouzi. Církevní charitativní organizace Caritas Polska je připravena zároveň koordinovat tuto činnost,“ řekl.

Polské humanitární organizace, ale i lékaři či obyvatelstvo, kteří chtějí pomoci migrantům, tak zatím učinit nemohou, v přístupu k nim jim například brání zásady výjimečného stavu, který platí v příhraničních oblastech už druhý měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám