Hlavní obsah

Irácký ministr informací Sahháf prý žije, tvrdí novináři

– LISABON

Bývalý irácký ministr informací Muhammad Saíd Sahháf, který si během války v Iráku získal proslulost nerealistickými prohlášeními pro světový tisk, údajně žije a v posledních dnech se skrýval v Bagdádu. Tvrdí to dva portugalští novináři, se kterými prý s pomocí prostředníka vyjednával, zda by ho nemohli dostat ze země, píše agentura AFP.

Foto: Vratislav Konečný

Replika strážní věže

Článek

Reportéři portugalských listů Diario de Noticias a Visao v posledních dnech byli v kontaktu s Iráčanem, který údajně Sahháfa ukrývá "v jedné z chudinských čtvrtí Bagdádu". Novináři s ním pět dní vyjednávali, zda by se mohli se Sahháfem setkat a udělat s ním rozhovor. Sahháfův hostitel jim při té příležitosti prozradil, že by se bývalý ministr "chtěl vydat Američanům, ale neví jak".

Novináři se písemně zavázali, že Sahháfa "dopraví do klidnější čtvrti, tam s ním udělají rozhovor a poté naváží kontakty s americkými vojenskými představiteli". Ale na setkání, které se mělo uskutečnit ve středu ráno, Sahháf nedorazil. Přišel jen jeho hostitel, který novináře vyzval, "aby na celou tuhle záležitost zapomněli a s nikým o ní nemluvili".

Proslulý "Komický Alí"

Muhammad Saíd Sahháf, který za války proslul každodenními tiskovými konferencemi v Bagdádu, se stal oblíbenou postavou, která získala obrovskou popularitu především na internetu, kde se v době války šířily jeho nejšťavnatější výroky. Díky některým prohlášením, jež se zcela míjela s realitou, si vysloužil přezdívku "Komický Alí" a jeho podobizna se objevila na tričkách se sloganem "Máme všechno pod kontrolou". Jeho obličej má dokonce mluvící loutka.

Po obsazení Bagdádu se objevily informace, že se Sahháf oběsil, což zarmoutilo jeho americké a britské příznivce, kteří se dožadovali, aby "Komik Alí" dostal vlastní televizní talkšou. 

Reklama

Související témata:

Související články

Bezmezí představí projekt Brno jiným pohledem

Zajímá vás, jak vnímají pohyb po městě lidé s poškozením zraku či nevidomí? Jaké na ně číhají nástrahy? A víte, jak účinně pomoci nevidomému například...

Výběr článků

Načítám