Hlavní obsah

Internetem se šíří falešná videa zemětřesení v Nepálu

Ne všechny zprávy, které se v posledních dnech šíří o zemětřesení v Nepálu na internetu, jsou pravdivé. Snad nejviditelnějším příkladem je videonahrávka, která údajně zachycuje obří vlny, jež otřesy půdy vzedmuly v bazénu v jednom z hotelů v Káthmándú. Záběry nicméně nepocházejí z Nepálu, byly pořízeny při zemětřesení v Mexiku v dubnu 2010, píše zpravodajský server BBC News.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z mexického bazénu vydávané za zemětřesení v Nepálu

 
Článek

U videozáznamu, který byl v různých verzích zveřejněn na Facebooku a na YouTube, se přitom tvrdí, že byl pořízen kamerovým systémem hotelu v nepálské metropoli. Video, z něhož bylo vymazáno časové označení, převzala řada mezinárodních médií, včetně BBC, a nahrávka zaznamenala statisíce zhlédnutí.

BEZ KOMENTÁŘE: Originální video z mexického hotelu z dubna 2010

Další „video z nepálského zemětřesení“, které se šíří on-line, zachycuje zřícení budovy v Egyptě. Fotografie ukazující školáky přikrčené pod lavicemi ve třídě byla zase pořízena během nácviku reakce na možné zemětřesení v roce 2013. Kdo tyto záběry jako první umístil na web, se BBC zatím nepodařilo zjistit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bytový dům se zřítil přímo před zraky obyvatel a přihlížejících zvědavcůVideo: Gindy, Newsflare.com

V sousední Indii, kde sobotní zemětřesení připravilo o život asi 60 lidí, byly zase Facebook a komunikační služba WhatsApp zahlceny fámami o hrozící nové přírodní katastrofě. Zprávy se lživě odvolávaly na americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a indickou vládu a varovaly před otřesy větší intenzity. Uváděly i konkrétní časy, kdy se má zemětřesení dostavit.

„NASA varuje, že by mohlo následovat něco většího než dosavadní zemětřesení. Potrvá to několik týdnů. Indický subkontinent se zasouvá pod euroasijskou desku. Je to mohutný tektonický pohyb, nejen jednorázový otřes. Teoreticky bylo něco takového již dlouho očekáváno. Prosím, mějte se na pozoru a šiřte tuto zprávu dál,“ píše se v jednom z takových nepravdivých příspěvků.

„Severní Indie zažije další zemětřesení ve 20.06 místního času. Indická vláda vyzývá občany, aby nechodili do svých domů. Síla dalšího zemětřesení bude 8,2 stupně. Zpráva z NASA. Prosím, šiřte co nejvíc dál,“ uvádí se v dalším poplašném příspěvku z minulé soboty.

Ke zprávám byly dokonce připojeny snímky, které ukazovaly budovy údajně poškozené novým zemětřesením z jiných měst. Ve městě Patna ve státě Bihár, kde si víkendové zemětřesení vyžádalo nejvíce obětí, způsobily tyto zvěsti paniku a vyděšení lidé v obavách opouštěli budovy a vycházeli na ulici.

Fámy se rozmohly do té míry, že se touto otázkou zabýval rovněž indický parlament. „Na sociálních sítích se objevuje mnoho komentářů, že v těchto hodinách dojde k zemětřesení. Měli bychom být zdrženliví a nešířit nepravdivé zprávy. Také apeluji na občany, aby si těchto zpráv nevšímali,“ řekl indický ministr komunikací Ráví Šankar Prasád.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám