Hlavní obsah

Husajn své rakety zničit nehodlá

DPA, BBC, Jan Horák
NEW YORK/MOSKVA

Irácké vedení nemá v úmyslu zničit zakázané rakety Samúd, jak to požaduje OSN. Irácký prezident Saddám Husajn to prý v pondělí prohlásil v rozhovoru pro americkou televizní stanici CBS. Šéf inspektorů OSN Hans Blix předtím prohlásil, že Irák musí začít s ničením zakázaných raket Samúd do soboty a že neočekává další rozhovory s Bagdádem.

Foto: Aleš Plevka

Stanislav Hořínek a Dana Smržová

Článek

"Stanovili jsme termín pro začátek ničení těchto raket a očekáváme, že bude dodržen," řekl Blix novinářům v New Yorku. Irácký vůdce podle redaktora Dana Rathera, který s ním interview natáčel, popřel, že by tyto rakety představovaly porušení rezolucí OSN o Iráku.

Zároveň prohlásil, že nemá v úmyslu je ani zničit ani se v jejich zničení angažovat, jak to po něm žádal Blix. Saddám Husajn naopak navrhl, aby se s ním prezident USA George Bush utkal v přímém televizním souboji, řekl Rather v rozhlasové síti CBS monitorované agenturou AFP.

Blix: čas je do soboty

Blix to uvedl před začátkem schůzky Monitorovací, ověřovací a inspekční komise OSN (UNMOVIC), jejímž je předsedou. Na otázku, zda ještě OSN bude s Iráčany jednat o zničení raket, řekl: "Neočekávám to. Bude se jednat o tempu, v němž se rakety budou ničit."

Blix v pátek nařídil Iráku do 1. března zahájit ničení raket Samúd, jejich bojových hlavic, motorů, odpalovacích zařízení a dalších součástí. Stalo se tak poté, co odborníci zjistili, že rakety mají dolet větší než 150 kilometrů, stanovených rezolucí Rady bezpečnosti OSN.

Husajn slíbil nebránit v práci inspektorům

Irácký prezident Saddám Husajn slíbil ruskému zmocněnci Jevgeniji Primakovovi, že nebude bránit v práci mezinárodním inspektorům. Uvedlo to ruské ministerstvo zahraničí v prohlášení, jímž poprvé oficiálně potvrdilo cestu bývalého ruského premiéra Primakova do Iráku a jeho nedělní setkání s iráckým prezidentem.

V prohlášení dále uvedlo, že Primakov navštívil Bagdád z pověření ruského prezidenta Vladimíra Putina a cílem jeho cesty bylo "objasnit postoj ruského vedení k irácké otázce a získat ujištění o tom, že Irák bude striktně dodržovat rezoluci 1441 Rady bezpečnosti OSN a plně a bezpodmínečně spolupracovat s mezinárodními inspektory".

Primakov, někdejší ministr zahraničí, arabista a uznávaný odborník na Blízký východ, vyjednával s Irákem již několikrát. Už v roce 1991 usiloval o odvrácení války v Perském zálivu a snažil se dosáhnout stažení vojsk z Kuvajtu. Dvakrát se setkal s Husajnem, ale jeho mise nebyla úspěšná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám