Hlavní obsah

Hurikán Rita mírně zeslábl a stočil se na dvoumiliónový Houston

HOUSTON

Hurikán Rita změnil směr a míří na texaské město Houston. Meteorologové tvrdí, že půjde s jistotou o nejsilnější hurikán, který kdy Texas zasáhl. Jeho síla ve čtvrtek večer zeslábla z pátého na čtvrtý stupeň, stále se však čekají katastrofické následky. Vír by měl na pobřeží dorazit v sobotu. Dvoumiliónový Houston opoutějí jeho obyvatelé, míří do vnitzrozemí.

Článek

Vítr ve víru, který se pohybuje přes Mexický záliv, nyní dosahuje rychlosti kolem 240 kilometrů za hodinu, v poryvech ještě víc. V posledních hodinách síla zeslábla asi o 40 km/hod. Celý vír putuje přes záliv rychlostí asi 20 kilometrů za hodinu.

Meteorologové dosud předpokládali, že oko hurikánu dorazí na pevninu poněkud západněji - mezi texaskými městy Corpus Christi a Galveston. Nyní počítačové modely NHC ukazují, že se Rita posunuje na severovýchod a že udeří na pevninu někde mezi východním Texasem a centrální Louisianou.

Bouře na každý pád postihne mnohem větší oblast, protože má v průměru skoro 600 kilometrů. Nejsilnější vítr o síle hurikánu je přitom v oblasti o poloměru asi 110 kilometrů kolem středu.

Dálnice jen v jednom směru

Na cestě z Houstonu je asi 1,3 miliónu lidí, silnice vedoucí na sever jsou plné aut až do vzdálenosti sta kilometrů od města. Texaský guvernér Rick Perry dokonce zastavil opačné čtyři pruhy dálnice mířící na jih do města. Lidé tak mohou ven cestovat osmi pruhy.

U některých čerpacích stanic už dochází benzín, lidé také po cestě nakupují potraviny a vodu. Někteří z těch, co odjíždějí, utekli do Houstonu už před předchozím hurikánem Katrina, který poničil město New Orleans na konci srpna.

Rita měla ještě ve čtvrtek odpoledne sílu páté kategorie. Takové hurikány zasáhly zatím Spojené státy pouze tři. Hurikán z roku 1935, který udeřil na souostroví Florida Keys, pak Camille v roce 1969 a naposledy v roce 1992 Andrew, který zpustošil Floridu.

Zavírají se rafinérie i centrum NASA

V okolí Houstonu je navíc velký počet rafinérií, které se zavírají. Kvůli tomu roste cena ropy na světových trzích. Pokud Rita rafinérie zničí, mohla by na vysokých hodnotách, kolem 70 dolarů za barel vydržet delší dobu.

V Houstonu bylo vyklizeno i sídlo Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), které muselo opustit 15 000 zaměstnanců. Město naposled postihla velká bouře v roce 1983. Hurikán Alicia o síle tří stupňů tehdy zaplavil střed města a usmrtil 21 lidí.

Opuštěným místem je už nyní město Galveston. Zůstává tu jen pár lidí, kteří ještě balí věci a chystají se na sever. "Přesto vysíláme policisty s tlampači, aby přesvědčili lidi, že musejí odejít dnes (čtvrtek), protože zítra už bude pozdě," řekla starostka Lyda Ann Thomasová.

Galveston, který leží asi 2,5 metru nad hladinou moře a v němž žije asi 60 000 lidí, byl již dějištěm jedné z největších přírodních katastrof v dějinách USA. V roce 1900 zde hurikán usmrtil 6000 až 12 000 lidí a město prakticky srovnal se zemí.

Podle představitele radnice Steva LeBlanka se může moře při hurikánu vzedmout až o 15 metrů. Galveston je proti moři chráněn stěnou vysokou jen pět metrů.

Úřady se snaží napravit reputaci

Federální agentura pro řízení záchranných prací (FEMA), kritizovaná za pomalou a nedostatečnou reakci na Katrinu, nyní neponechává nic náhodě a do Texasu vypravila zásilky pitné vody a potravin. Pozornost je věnována nemocnicím a sanatoriím poté, co v New Orleansu mnoho pacientů a starých lidí utopnulo, zemřelo v horku nebo kvůli tomu, že neměli nezbytnou péči.

Prezident George W. Bush vyhlásil v oblasti stav nouze. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám