Hlavní obsah

Horský průvodce zemřel po útoku sršní

Novinky, tcs

Tragicky skončil minulou sobotu výlet dvou francouzských turistů v Čiang Mai na severu Thajska. Jejich 58letý průvodce byl napaden sršněmi a na místě zemřel. Pobodaným turistům se podařilo utéct do bezpečí a přivolat pomoc, kvůli neustále rojícímu se agresivnímu hmyzu se však úřady mohly k tělu průvodce dostat až po čtyřech dnech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sršně ubodaly před zraky turistů jejich průvodce v ThajskuVideo: AP

 
Článek

K neštěstí došlo zhruba uprostřed horského treku, kdy se tříčlenná skupina pod vedením 58letého průvodce Sanchaie Phaoaruna dostala do blízkosti hnízda sršní asijských (vědeckým názvem Vespa velutina). Tisíce sršní obklopily překvapeného průvodce, zatímco se vyděšení turisté dali na útěk.

Sanchai se je pokusil následovat, ale po pár krocích klesl v agónii na zem. Dvěma turistům – Lousi L’Amourovi a Anne Mapileové – se podařilo dostat do nejbližší vesnice, odkud byli s četnými pobodáními převezeni do místní nemocnice. Nyní jsou mimo ohrožení života.

Sršni na kraji Prahy zaútočili na 25 lidí, 7 skončilo v nemocnici

Krimi

Záchranáři objevili průvodcovo tělo ještě týž den, avšak místo bylo stále zamořeno agresivním hmyzem a bylo nemožné se přiblížit. O vyzvednutí se pokusili hned několikrát.

„Do lesa jsme vyrazili i v pondělí, ale celá mise byla zrušena poté, co tři členové našeho týmu byli pobodáni rovněž,“ uvedl jeden ze záchranářů. Tělo se podařilo zajistit a vyzvednout teprve v úterý.

Expert natáčel za útoku sršňů likvidaci jejich obřího hnízda

Koktejl

„Francouzští turisté, kteří byli rovněž zraněni, poskytli svědectví o tom, co se stalo,“ uvedl plukovník Yotin z thajské policie. Poznamenal, že v případě tragického úmrtí průvodce úřady vyloučily cizí zavinění. Tělo bylo předáno rodině, aby mohlo být pohřbeno.

Invaze do Evropy

Sršeň asijská (někdy též sršeň čínská) patří k nejagresivnějším druhům bodavého hmyzu. Populace sršní asijských jsou hrozbou pro včelstva, která likvidují ve velkém. Nebezpečné jsou ale i pro lidi. Zatímco sršeň obecná, rozšířená v Evropě, v útoku přestane zhruba po 20 metrech pronásledování, sršeň asijská v útoku pokračuje, dokud svého nepřítele nedostihne.

Sršeň asijská se od roku 2004 šíří i v Evropě. Tehdy bylo jedno hnízdo nechtěně přivezeno v kontejneru s čínskými bonsajemi do Bordeaux. Od té doby už výskyt tohoto hmyzu zaznamenali kromě Francie i na Britských ostrovech, v Itálii, Španělsku, Belgii a Německu.

Dravá sršeň asijská se blíží k českým hranicím. Je to útočný zabiják včel

Věda a školy

Invaze sršně asijské do Evropy je obrovským nebezpečím převážně pro včelstva, evropské včely se na rozdíl od svých asijských příbuzných neumí útokům tohoto hmyzu bránit. Agresivita vůči lidem, kterou jsou sršně v Asii známé, se v Evropě zatím neprojevila. Do roku 2014 byly známé pouze tři případy úmrtí po napadení sršní asijskou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám