Hlavní obsah

Horníci z dolu Nováky uvažují o stávce

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Horníci v hnědouhelném dole Nováky nevylučují po nedávném neštěstí stávku kvůli špatným pracovním podmínkám a nedostatečným bezpečnostním opatřením. Minulý týden v dole pod závalem zahynuli čtyři jejich kolegové.

Článek

"Kdyby to se stávkou byla pravda, okamžitě se přidám," prohlásil jeden z horníků. Další stále otevřeněji mluví o problémech v chodbě, kde se objevovaly průsaky vody. "Přitékalo stále více vody, a ta podmáčela strop. Najednou padl kus bláta na motor dopravníku. Nahlásil jsem to na dispečink," říká Marián Pastorek.

Vedoucí mechanizace Anton Šimko tvrdí, že tragédii způsobil šestý nebo sedmý zával v těchto místech. Vedení závodu však nadále opakuje, že zával se nedal předpokládat. Šimko už podal žádost o předčasný odchod do důchodu.

Rodiny obětí dostanou odškodnění

Rodiny čtyř obětí už dostaly rychlou finanční pomoc po 25 tisících korunách z krizového fondu ministerstva sociálních věcí. Další odškodnění komplikuje fakt, že těla tří horníků doposud nebyla nalezena. Podle slovenských zákonů se musí najít tělo nebo nezvěstného může prohlásit za mrtvého soud. V tom případě mají rodiny nárok na úrazovou rentu, pokud měli horníci nezaopatřené děti. Mají rovněž nárok na jednorázové odškodné ve výši 730násobku denní mzdy a pohřebné do 50 tisíc korun.

Odškodnění dostanou rodiny i od závodu Hornonitranské doly. "Částky se pohybují ve statisících," řekl ředitel Dolů Nováky Stanislav Gurský. Podle odhadů by mohlo jít o 730 tisíc slovenských korun. Odboráři zahájili sbírku na pomoc rodinám mrtvých kamarádů.

Reklama

Související témata:

Související články

Muži zavalení ve slovenském dole jsou mrtví

Krizový štáb, který řídí akci na záchranu čtyř zavalených horníků ve slovenském dole Nováky, v sobotu odpoledne přiznal, že muži už nejsou naživu. V noci...

Výběr článků

Načítám