Hlavní obsah

Hon na LGBT v Gruzii. Extremisté zdemolovali kancelář a bili lidi na ulici do krve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Homofobní demonstrace pravoslavných radikálů v gruzínské metropoli Tbilisi se zvrhla v násilí a hon na lidi. Demonstranti vtrhli do kanceláře organizátorů pochodu LGBT Tbilisi Pride a zdemolovali ji. V ulicích města potom přepadali a bili lidi do krve.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hon na LGBT v Gruzii. Extremisté zdemolovali kancelář a bili lidi na ulici do krveVideo: Reuters

 
Článek

Mezi oběťmi násilí byli podle svědků jednak aktivisté a obhájci práv LGBT, ale také přítomní novináři a náhodní kolemjdoucí, které výtržníci podezírali z homosexuality. Ničili také všechny duhové vlajky, na které narazili. Některé záběry ukazují, jak ukradené vlajky a předměty v těchto barvách pálí.

Pořadatelé v reakci na situaci zrušili plánovaný pochod LGBT menšin Tbilisi Pride z obavy o bezpečnost. Zasahujícím policistům vyčítají velkou laxnost. Podle serveru Formula News násilníci zranili 53 novinářů.

Mezi účastníky byli také pravoslavní kněží, kteří se podle videozáznamů účastnili honu na aktivisty a násilí vůči nim. Opakovaně docházelo k tomu, že dav obklopil projíždějící automobily. Jedno z videí ukazuje popy, jak z vozu násilím vytáhli člověka a následně ho táhli ulicí.

Šéfredaktor serveru OC Media Robin Fabbro na Twitteru upozornil na disproporci mezi ráznými zákroky policie proti nenásilným protivládním demonstracím a nečinností, jakou předvedla tváří v tvář násilnému davu.

UEFA pro zápas Česko-Dánsko zakázala reklamy v barvách LGBT

Zahraniční

„Před rokem a půl jsem sledoval jednotky pořádkové policie v Tbilisi, jak nasadily vodní dělo proti malému protivládnímu protestu. Dnes došlo k útokům na kanceláře a novináři byli loveni v ulicích a hrstka přítomných policistů se zdráhala jakkoliv zasahovat,“ napsal.

Ředitel Tbilisi Pride Giorgi Tabagari podle serveru OC Media uvedl, že je podle něj pravděpodobné, že policie násilníkům pomáhala vypátrat aktivisty. Skupina organizátorů se podle něj pětkrát přesunula na bezpečné místo, aby unikla lynči, ale odpůrci je pokaždé předstihli.

„Musel jsem se dnes přesouvat na sedm míst. Většina z nich byla odhalena a sotva jsme zvládli uniknout. Dvakrát jsem myslel, že umřu, když dav zablokoval moje auto,” dodal Tabagari na Twitteru.

Policie zadržela jen osm lidí. Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová, která zraněné novináře v nemocnici navštívila, násilí odsoudila. Premiér Irakli Garibašvili však podle serveru Politico obvinil aktivisty, že jejich akce „není rozumná“ a stojí za ní bývalý prezident Michail Saakašvili.

Ukrajinská pobočka Amnesty International uvedla, že gruzínské úřady jsou odpovědné za to, že se nepodařilo zajistit bezpečí a právo na svobodu vyjadřování a mírumilovné shromáždění pro gruzínské LGBT aktivisty.

Většina zemí Evropské unie (EU) vyjádřila solidaritu s protestujícími za práva LGBT v Gruzii. Ke společnému prohlášení ambasád západních zemí, které odsuzuje pondělní násilí v gruzínském hlavním městě, se připojilo mimo jiné velvyslanectví České republiky. Mezi signatáři je také Maďarsko, které bylo předmětem kritiky kvůli vlastnímu zákonu, který omezuje „propagaci homosexuality“.

„Odsuzujeme dnešní (pondělní) násilné útoky na občanské aktivisty, členy komunity a novináře,“ uvádějí ve společném prohlášení diplomatická zastoupení zhruba dvacítky unijních zemí, ale také velvyslanectví Spojených států, Velké Británie nebo Izraele.

„Účast na klidných shromážděních je lidské právo garantované gruzínskou ústavou,“ dodaly ambasády, které rovněž kritizovaly postoj gruzínských státních a církevních představitelů a vyzvaly úřady k dopadení a potrestání pachatelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám