Hlavní obsah

Hněv muslimů stál už pět lidských životů

V pondělí pokračují protesty muslimů proti karikaturám proroka Mohameda. Pět lidí už při nich přišlo o život. Čtyři demonstranti v Aghánistánu, jeden v Somálsku. Na 500 muslimů se sešlo před dánskou ambasádou v thajském Bankoku, na 400 před velvyslanectvím v indonéské Jakartě a přes tisíc v Bandungu na západě Jávy.

Článek

V Metarlamu na východě Afghánistánu se policisté snažili zvládnout několik set rozvášněných demonstrantů, kteří na ně házeli kameny a vrhali nože. Pak dokonce začali střílet a policie palbu opětovala. Tři protestující to zaplatili životem, stejně jako 14letý chlapec, který proti zvěřejňování karikatur Mohameda protestoval v africkém Somálsku. Další muslimové jsou zranění. 

Desítky mladých Palestinců napadly sídlo EU v Gaze kvůli karikaturám proroka Mohameda, na budovu házely kamení a prázdné lahve. Též spálily vlajku EU. Arabové protestovali i před dánskou ambasádou v izraelském Tel Avivu.

Slzným plynem a vodními děly indická policie v metropoli Dillí rozháněla stovky studentů, kteří protestovali proti karikaturám proroka Mohameda v evropském tisku. Pálili dánské vlajky a provolávali protidánská hesla.

V převážně buddhistickém Thajsku se sešlo na pokojné devadesátiminutové demonstraci na 500 muslimských mužů. "Přišli jsme odsoudit dánskou vládu a dánská média, že otiskla karikatury našeho proroka Mohameda," uvedl Mulis Timasen z organizace Muslimové milují mír, která protest organizovala, a vyzval k bojkotu dánského zboží. "Od nynějška je Dánsko nepřítelem muslimů," dodal.

Protesty v Indonésii

V Indonésii se konaly protesty na třech místech. V Bandungu na západě Jávy se sešlo na tisíc lidí. Tam požadovali přerušení diplomatických styků s Dánskem. Muslimové, kteří protestovali proti zveřejnění karikatur proroka Mohameda v indonéském městě Surabaya, házeli kameny na dánský konzulát a rozbili okna budovy.

Už podruhé za posledních několik dnů se rozhořčení muslimové sešli před dánskou ambasádou v indonéské metropoli Jakartě. Výškovou budovu, v níž dánské velvyslanectví sídlí, střežila asi stovka policistů. V pátek se demonstrantům podařilo proniknout do vstupní haly budovy, kde spálili dánskou vlajku.

Vypálená velvyslanectví

Nejdramatičtější byly víkendové protesty v Sýrii a v Libanonu. V Sýrii stovky rozvášněných muslimů vypálily dánské a norské velvyslanectví. Současně s dánským shořela i velvyslanectví Chile a Švédska, která se nacházela ve stejné budově. [celá zpráva]

V neděli muslimové vypálili budovu dánského velvyslanectví v libanonském Bejrútu, přestože ji střežil kordón dvou tisíc policistů, kteří použili vodní děla, slzný plyn a stříleli do vzduchu. Přes deset tisíc demonstrantů nakonec kordón prorazilo a budovu v křesťanské čtvrti Ašrafíja vypálilo. Ministr vnitra Hasan Sabí večer rezignoval, protože se mu nepodařilo dav zvládnout.

Nemuslimský vedoucí vydání malajsijského listu Sarawak Tribune podal výpověď poté, co nechal v sobotním vydání deníku vytisknout dánské karikatury jako názornou přílohu k článku o bouři, kterou ve světě vyvolaly. Pobouřil tím muslimského majitele listu. Podle deníku New Straits Times bude malajsijská vláda stejně požadovat po listu vysvětlení, přestože v nedělním vydání na první straně vytiskl omluvu. Sarawak Tribune by mohl přijít i o licenci.

Dánové ruší dovolenou v muslimských zemích

Írán v pondělí večer pozastavil svůj obchod s Dánskem. Íránský ministr obchodu Masúd Mír Kázemí rozhodl, že dánské lodě, které vplují do íránských přístavů, budou platit mimořádně vysoké poplatky za povolení vstupu.

Dánské ministerstvo zahraničí varovalo v noci na pondělí své občany před cestami do šestnácti muslimských zemí, kde by se mohli stát terči útoku. Pokud to není naprosto nezbytné, nemají jezdit do severoafrických zemí, jako je Maroko, Alžírsko, Tunisko, Egypt a Libye, přitom právě tam míří turisté toužící uniknout zimě. Cestovní kanceláře proto pro Dány hledají alternativní místa pobytu.

Jezdit by neměli ani do Ománu, Súdánu, Spojených arabských emirátů, Kataru, Bahrajnu, Jordánska, Íránu, Pákistánu a Afghánistánu. O víkendu už ministerstvo vyzvalo Dány v Sýrii a v Libanonu, aby se vrátili domů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám