Hlavní obsah

Syrští muslimové zapálili dánské a norské velvyslanectví

– DAMAŠEK

Syrští muslimové pobouření karikaturami Mohameda zapálili v sobotu odpoledne budovu dánského velvyslanectví v Damašku, kde sídli také zastupitelský úřad Švédska a Chile. Oheň se podařilo zvládnout, způsobil ale značné škody. Vypálili také norský zastupitelský úřad.

Článek

Protestní akce před dánských velvyslanectvím se účastnily stovky vyznavačů islámu, kteří po celý den seděly před budovou. Rozčílily je karikatury zpodobňující Mohameda jako teroristu s bombou na hlavě, protože islám zakazuje zobrazovat proroka.

Předem ohlášená demonstrace zpočátku probíhala dlouho v klidu. Před dánskou ambasádou se počet demonstrantů rychle zvýšil na několik tisíc. Za provolávání hesel Alláh je veliký, Není boha kromě Boha a Mohamed je jeho prorokem zaútočili na budovu velvyslanectví kamením. Spálili rovněž dánskou vlajku. Při potyčkách byl nakonec policejní kordon proražen a několik demonstrantů založilo u vchodu do budovy požár.

Krátce na to se ocitla v plamenech i celá třípatrová budova. Desítky lidí pronikly do budovy, kde kromě dánského sídlí i chilské a švédské velvyslanectví, a začaly ničit její zařízení a vyhazovaly nábytek oknem. Požár zlikvidovali až hasiči, kterým se část demonstrantů zpočátku pokusila zabránit v práci. 

Rozvášněný dav krátce poté zaútočil v Damašku i na norské velvyslanectví. Demonstranti nejdřív kamením a lahvemi vytloukli okna, poté vnikli do budovy a diplomatické zastoupení podpálili. Skupiny demonstrantů zamířily k sídlu francouzského zastupitelského úřadu. Syrská policie však použila vodní děla, aby dav rozehnala. Desítky policistů v těžkém odění byly rozmístěny kolem amerického velvyslanectví.

Írán přeruší obchodní styky s Dánskem

Přehodnocení a zrušení obchodních kontraktů Íránu s Dánskem nařídil konzervativní íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád: "Je třeba přehodnotit a zrušit obchodní kontrakty se zemí (Dánsko), která provedla tento odsouzeníhodný čin."

Ahmadínežád odůvodnil svoje rozhodnutím tím, že dánská vláda nereagovala adekvátně na zveřejnění karikatur proroka Mohameda, které urazily islám i muslimy.

Generální tajemník OSN Kofi Annan přitom vyzval k uklidnění situace a žádal muslimy, aby přijali omluvu listu Jyllands-Posten, který karikatury zveřejnil.

Protesty v Kodani a v Londýně

Protesty se konaly i v některých evropských zemích, v centru Kodaně demonstrovaly asi tři stovky lidí, kteří se střetli i s policií. Ta se jim snažila zabránit v cestě vlakem na větší shromáždění. Někteří účastníci házeli na policisty kameny a láhve, ale nikdo nebyl zraněn. Dva účastníci protestu byli zadrženi. V Londýně se jich sešlo 700.

Evropský "ministr zahraničí" Javier Solana zase řekl, že "tolerance a vzájemný respekt jsou stejně důležité hodnoty jako svoboda projevu", a oznámil, že je v kontaktu s vedoucími představiteli muslimských zemí a usiluje spolu s nimi o urovnání konfliktu.

Diskuze byla zakázána kvůli přemíře urážlivých a nenávistných výroků. Slušným přispěvatelům se omlouváme.

Reklama

Výběr článků

Načítám