Hlavní obsah

Hlavní sídlo Boko Haram padlo

Novinky, kre

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja
Aktualizováno

Nigerijská armáda v pátek oznámila zničení města Gwoza, ležícího na severovýchodě země. O dobytí hlavního strategického sídla vzbouřenců z islamistické skupiny Boko Haram informovala britská BBC.

Foto: Joe Penney, Reuters

Vojáci nigerijské armády

Článek

„Vojáci dnes ráno dobyli město Gwoza a zničili sídlo takzvaného chalífátu teroristů. Několik teroristů zemřelo, mnoho jich bylo zajato,“ citovala BBC nigerijské obranné síly. V okolí města probíhají vyčišťovací operace s cílem zbavit se všech bojovníků Boko Haram.

Skupina v poslední době utrpěla řadu vážných porážek. Ze čtrnácti okresů, které ovládala, jí zbyly poslední tři včetně Gwozy.

Od té doby, co začaly v Nigérii v boji proti povstalcům pomáhat regionální vojenské složky, bylo mnoho měst dobyto zpátky.

Úspěch před volbami

Zprávy o znovudobytí města Gwoza přicházejí den před prezidentskými volbami, které byly kvůli útoku na Boko Haram o šest týdnů odloženy.

Město Gwoza dobyl vůdce Boko Haram v loni srpnu a vyhlásil v této oblasti svůj chalífát.

Gwoza leží nedaleko od města Chibok, kde skupina Boko Haram v dubnu unesla více než 200 školaček z internátní školy. Africký korespondent BBC uvedl, že Gwoza bylo jedním z míst, kde mohli islamisté ukrýt dívky, které ještě mohou být nalezeny.

Boho Haram je islamistická skupina, která muslimům zakazuje účast na jakékoli politické či společenské aktivitě spojené se západní společností. Začátkem toho měsíce přislíbila skupina poslušnost vojákům Islámského státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám