Hlavní obsah

Havárii atomové ponorky nepřežil námořník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Při sobotní havárii americké atomové ponorky San Francisco v Tichém oceánu zahynul námořník. Podlehl těžkým zraněním. Dalších 23 námořníků při nehodě utrpělo zranění, někteří z nich vážná, oznámilo to v neděli velení amerického tichomořského loďstva. Na palubě ponorky mělo být 137 členů posádky.

Foto: Dana Ehlová

Jediného slona na Sardinii lze vidět v blízkosti unikátního města Castelsardo.

Článek

Nehoda se stala v sobotu časně ráno. Plášť ponorky nebyl nárazem narušen, bez poškození je i pohonný reaktor. Předpokládá se ale, že přední část ponorky byla nárazem "pomuchlána". Celkovou míru poškození bude možné zjistit až po připlutí ponorky do přístavu.

Mluvčí námořnictva v sobotu uvedla, že ponorka se mohla vlastními silami vynořit a nyní směřuje zpět na Guam. Na základnu, která je od místa nehody vzdálena 560 kilometrů, má doplout v pondělí.

Podle dnešních informací byli na ponorku z Guamu letecky vysláni lékaři a zdravotnický personál, aby pečovali o zraněné. Řada z nich má zlámané kosti, tržné rány a pohmožděniny, stav některých je kritický, uvedl mluvčí tichomořského loďstva námořní poručík J. G. Adam Clampitt.

Ke zraněním došlo vesměs prudkým pádem členů posádky v těsném prostoru ponorky po jejím nečekaném nárazu.

Jde o ponorku třídy Los Angeles dlouhou 110 metrů. Před nehodou byla na rutinní cvičné plavbě do australského Brisbane. Příčina nehody nebyla oznámena s tím, že se vyšetřuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám