Hlavní obsah

Hasiči zvládli oheň u Canberry, hrozba plamenů trvá

Novinky, Jan Horák, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANBERRA

I přes úspěšné zvládnutí požárů v okolí australského hlavního města Canberry se hasiči připravují na jejich možnou další vlnu. Než o víkendu získali nad požáry kontrolu, ztratili v ohni život čtyři lidé a bylo zničeno na 400 domů. Škody jsou odhadováno na několik set miliónů australských dolarů.

Foto: PRÁVO - Milan Vojtek

Příležitost podívat se do prostor sklářské vany, kde se brzy na deset let rozhoří hořáky, aby tavily sklo, odolal jen málokdo.

Článek

Ve snaze ochránit ohrožené území budují hasiči tzv. požární uzávěry, přes něž by se plameny k metropoli neměly dostat. Z celé země přijíždějí do hlavního města posily.

Příznivé povětrnostní podmínky přispěly o víkendu k potlačení hlavních ohnisek požárů, ale na začátek nynějšího týdne meteorologové předpovídají opět teploty kolem 35 stupňů Celsia a čerstvý vítr.

Obyvatelé si stěžují

Úřady mezitím odmítly kritiku občanů z předměstí Canberry o tom, že nebyli včas informováni o nebezpečí blížících se požárů. Šéf hasičů Peter Lucas-Smith prohlásil, že v rámci možností udělali vše, co bylo možné. Přesto federální vláda vyhlásila, že nechá vyšetřit, zda se nevyskytly problémy s informovaností obyvatelstva.

Stovky lidí jsou zraněny

Požáry mají již čtyři oběti, dalších 270 osob během víkendu vyhledalo první pomoc, většina z nich s popáleninami, dýchacími potížemi či poraněními očí. Na 60 osob je dosud hospitalizováno. Tisíce lidí byly evakuovány do škol a dalších veřejných budov, stovky domů zůstaly bez elektrického proudu. Problém má město také s odpadem poté, co byla ohněm poškozena čistička odpadních vod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám