Hlavní obsah

Hamás prý už vybral Palestině nového premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAMALLÁH

Na místo nového palestinského premiéra ve čtvrtek vítěz voleb - hnutí Hamás - vybral Ismáíla Haníju. Napsala to agentura Reuters. Vůdce hnutí v pásmu Gazy velká částí Palestinců vnímá jako pragmatika. Hamás zatím ještě Haníjovo jmenování neoznámil oficiálně.

Článek

"Tak významná pozice vyžaduje konzultace mezi vůdci na palestinských územích, ve věznicích i v exilu. Nic oficiálního dosud nebylo dosaženo, až bude učiněno rozhodnutí, bude zveřejněno," tvrdil nicméně Haníja.

Vysoký představitel, který Reuters informaci o Haníjově výběru poskytl, vyjádřil nad Haníjovými výroky podiv. "Jsem udiven, protože jsme se dohodli," řekl.

Třiačtyřicetiletý Haníja byl na prvním místě kandidátky Hamásu do parlamentních voleb z 25. ledna. Toto radikální islámské hnutí v nich dosáhlo překvapivě výrazného úspěchu, když získalo ve parlamentu o 132 místech většinu 74 mandátů. Nově zvolení poslanci Hamásu se ve čtvrtek sešli v Ramalláhu a nominovali Haníju do čela budoucí vlády.

Nový palestinský parlament se sejde na své ustavující schůzi v sobotu. Očekává se, že palestinský prezident Mahmúd Abbás v projevu k poslanců vyzve Hamás, aby vytvořil vládu, která bude respektovat mírové dohody s Izraelem a zastaví násilí. Výslovně prý ale nestanoví uznání Izraele Hamásem ani vzdání se násilí jako podmínku k tomu, aby Hamás sestavil vládu.

Uznání Izraele a složení zbraní požadují od Hamasu Evropská unie a USA jako podmínku pro zachování své finanční podpory palestinské správě. Rovněž Izrael odmítá s Hamasem jednat, dokud se vláda tohoto hnutí nezřekne násilí a neuzná židovský stát. Hamas je ale údajně ochoten jednat s Izraelem jen o dlouhodobém příměří, nikoliv ale o uznání.

Reklama

Související témata:

Související články

Hamás dal Izraeli podmínky pro mír

Radikální hnutí Hamás, vítěz nedávných palestinských parlamentních voleb, v pondělí vymezilo podmínky, za nichž je připraveno dodržovat dlouhodobé příměří vůči...

Výběr článků

Načítám