Hlavní obsah

Pokud se Hamás nevzdá násilí, nepověří ho sestavením vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/GAZA

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás pověří Hamás sestavením vlády, až se tato radikální organizace zřekne násilí a uzná Izrael. Prohlásil to ve středu šéf egyptské tajné služby Umar Sulajmán, který byl přítomen Abbásovu setkání s egyptským prezidentem Husním Mubarakem.

Článek

"Hamás se musí zavázat ve třech bodech. Prvním je zastavit násilí. Druhým je uznání předchozích dohod, které Palestinci uzavřeli s Izraelem. Tento bod se musí stát doktrínou Hamásu. Třetím je uznání Izraele," řekl Sulajmán.  Jestliže to nesplní, Abbás prý nepověří sestavením vlády Hamás, ale jiné strany a vznikne menšinová vláda.

Sulajmán v minulosti působil jako prostředník při vyjednávání palestinské samosprávy s radikálními skupinami. "Je těžké přinutit je k obratu o 180 stupňů. Jsou velmi radikální a je obtížné je o něčem přesvědčit," řekl Sulajmán na adresu Hamásu.

Abbás změnil názor

Abbás přitom původně řekl, že Hamás, který získal nadpoloviční většinu křesel,  pověří sestavením vlády. Po zveřejnění výsledků však vzrostlo napětí mezi Hamásem a dosud vládnoucím Fatahem, který do vlády Hamásu vstoupit nechce a hodlá jít v opozici.

Mezi policisty a Hamásem trvá od voleb napětí, protože většina policistů patří k poraženému hnutí Fatah, které dosud v Palestině vládlo. Policisté už několikrát na krátkou dobu obsadili parlamenty v Gaze a v Ramalláhu, protože nechtějí přejít pod velení Hamásu. Nejvyšším velitelem šedesátitisícových palestinských bezpečnostních sil je předseda samosprávy Mahmúd Abbás.

Hamás zaútočil na dům policisty

Příslušníci hnutí Hamás ve středu odpálili nálož před domem velitele palestinské policie v pásmu Gazy. Nikdo sice nebyl zraněn, ale výbuch způsobil značné škody. Je to první útok Hamásu na palestinské bezpečnostní síly od voleb.

Nálož zcela zničila v táboře Chán Junís vchod do domu Sulajmána abú Mutlaka z policejního útvaru pro boj proti ozbrojeným skupinám v pásmu Gazy. Útvar byl zřízen v roce 1996 na příkaz Jásira Arafata a jeho příslušníci pozatýkali mnoho ozbrojenců Hamásu.

V pondělí neznámí pachatelé u Rafáhu na jihu pásma vážně zranili vysokého člena ozbrojeného křídla Hamásu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám