Hlavní obsah

Hamás po odchodu Izraelců z Gazy zbraně nesloží

BEJRÚT

Palestinská radikální skupina Hamás se nevzdá zbraní, i když Izrael zruší všechny osady v pásmu Gazy. V Bejrútu to ve středu prohlásil vůdce této organizace Chálid Mišal. Odsun osadníků z pásma považuje za první úspěch ozbrojeného boje za osvobození palestinské země.

Článek

Palestinská samospráva se v mírovém plánu zvaném cestovní mapa zavázala, že rozpustí ozbrojené skupiny. Zatím se jí v únoru podařilo přimět je jen k příměří, které s několika výjimkami radikálové dodržují.

Hamás však reagoval velmi ostře na dnešní incident, při němž Izraelec na západním břehu Jordánu zastřelil zblízka tři Palestince a dva zranil. "Tento zločin bude potrestán," řekl mluvčí Hamásu. Dodal ale, že skupina nechce narušit evakuaci osadníků z pásma Gazy, čímž naznačil, že odveta bude odložena až po odsunu.

"Gaza je první osvobozené území. Po ní bude následovat západní břeh Jordánu a pak každá píď palestinské země. Jsme na začátku cesty a nehodláme se vzdát zbraní. Bitva neskončila," řekl Mišal.

Hamás se chystá na volby

Izrael a USA považují Hamás za teroristickou organizaci. Izraelský velvyslance ve Washingtonu Daniel Ajalon v úterý prohlásil, že Hamás dočasně utlumil aktivity, ale dále hromadí zbraně a hledá nové členy. "Rozhodli se utlumit teroristické aktivity, i když ne docela. Zintenzívnili výcvik branců a hledají další finanční podporu. Je to tikající bomba, která může vybuchnout, kdykoli se jim to bude hodit," řekl Ajalon.

Zároveň trval na tom, že palestinská samospráva musí tuto organizaci rozpustit. Prohlásil, že samospráva vykazuje mzdy pro 60 000 policistů a že tedy připadá na jednoho člena Hamásu 30 příslušníků palestinských bezpečnostních složek.

Hamás se zúčastnil místních voleb a hodlá kandidovat také v lednových parlamentních. Ozbrojený boj proti okupaci považuje za legální.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám