Hlavní obsah

Hamás vystoupil z ilegality a představil vůdce

– GAZA

Radikální palestinské hnutí Hamás v sobotu podniklo nebývalý diplomatický krok, když po létech vystoupilo z ilegality. V Gaze uspořádalo velkou tiskovou konferenci, na níž se představili někteří jeho vedoucí činitelé a rozdali novinářům telefonní čísla 34 svých mluvčích, kteří jsou schopni komunikovat v několika jazycích. Zároveň však slíbili pokračování ozbrojeného boje.

Článek

Nečekaný krok je pozorovateli hodnocen jako součást boje Hamasu s oficiálními palestinskými úřady o získání rozhodujícího vlivu v pásmu Gazy po nadcházejícím stažení Izraele z této oblasti. Obě strany usilují v tomto boji o větší publicitu a nabízejí mluvčí, tiskové střediska, internetové stránky i přístup zahraničních televizních štábů na dosud utajované akce, například do výcvikových táborů.

Hamas na své tiskové konferenci dal jednoznačně najevo, že hodlá soupeřit s oficiálními palestinskými úřady, v nichž jsou zastoupeni především příslušníci hnutí Al-Fatah, a hodlá se podílet na rozhodování. Zároveň jeho zástupci zdůraznili, že Hamas považuje i nadále za hlavní součást své strategie ozbrojený boj a trvá na svém právu udržovat ozbrojené složky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám