Hlavní obsah

Hamáček v OSN: Anexe Krymu je porušením mezinárodního práva

Ne všechny země včetně těch ve východní Evropě si mohou zvolit vlastní orientaci v zahraniční politice, aniž by ohrozily svou svrchovanost a územní celistvost. Ve svém vystoupení na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku to řekl český ministr zahraničí Jan Hamáček, který zastupuje Českou republiku. Přítomným připomenul, že anexe ukrajinského poloostrova Krymu je očividné porušení mezinárodního práva.

Foto: Frank Franklin, ČTK/AP

Jan Hamáček v OSN

Článek

Svůj projev zahájil připomínkou smyslu existence OSN, jímž je ochrana míru, lidských práv, spravedlnosti a sociálního pokroku. Nejde podle něj o západní nástroje, ale o univerzální hodnoty, o něž by měly usilovat všechny členské státy OSN. K řešení úkolů, které před OSN stojí, je podle ministra třeba, aby OSN přistoupila k obtížným strukturálním a politickým reformám.

„Všichni chápeme, že je potřeba zreformovat Radu bezpečnosti OSN tak, aby odrážela realitu dnešního světa. Bohužel v minulých letech ji charakterizuje blokovací taktika spíše než spolupráce. Toto selhání se projevuje v několika brutálních konfliktech od Sýrie po Jemen,” sdělil ministr.

Dějiny podle něj učí, že nejlepším lékem konfliktů a násilí je respekt k lidským právům. Lidskoprávní pilíř OSN trpí chronicky nedostatkem financí a je přehlížen, a to se musí změnit, dodal ministr. Důležitým hlasem je podle něj Rada OSN pro lidská práva a Hamáček přítomné požádal o podporu České republiky, která usiluje o členství v radě pro období 2019-2021.

Vzpomněl Masaryka

V debatě o prevenci konfliktů se nelze nezmínit o likvidaci jaderných zbraní a boji proti terorismu, pokračoval ministr. Připomenul, že ČR má velvyslanectví v Pchjongjangu a má zájem na zlepšení situace na Korejském poloostrově. S velkými nadějemi sleduje jak mezikorejské rozhovory, tak dialog mezi USA a KLDR.

Přes své porážky je teroristická organizace Islámský stát stále aktivní a ve světě operují také další teroristické skupiny. V boji proti nim je třeba dospět ke všeobecné úmluvě o mezinárodním terorismu, jak to ve Valném shromáždění OSN v roce 2016 řekl český prezident Miloš Zeman, sdělil ministr. Vyzval k dohodě o mezinárodní definici terorismu, která umožní stanovit trestí odpovědnost teroristů.

Hamáček dále připomenul výročí, jež si letos ČR připomíná - jednak 50 let od vstupu vojsk Varšavské smlouvy a 100 let od vzniku Československé republiky. Projev zakončil odkazem na prvního prezidenta ČSR Tomáše Garrigua Masaryka, který řekl, že státy se udržují těmi ideály, z nichž se zrodily. Totéž musí platit o Spojených národech, a proto je třeba usilovat o vzpruhu zakládajících ideálů této ušlechtilé organizace, zakončil své vystoupení ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám