Hlavní obsah

Haiti: při útoku na vězení uprchlo 365 osob, i expremiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PORT-AU-PRINCE

Tři sta šedesát pět vězňů uprchlo v sobotu z věznice v haitském hlavním městě Port-au-Prince. Mezi početnou skupinou jsou i bývalý premiér a ministr vnitra z dob vlády prezidenta Jeana-Bertranda Aristidea- Yvon Neptune a Jocelerme Privert. Při útěku byl zabit jeden dozorce. Na nápravné zařízení zaútočili dosud neznámí ozbrojenci.

Foto: cykloklub UO

Vítězové kategorie MM2 se závodníkem s nejrychlejším časem celého závodu Milanem Záleským, držitelem Velké ceny města Ústí nad Orlicí.

Článek

Útěk byl velmi dobře organizovaný a museli mít komplice přímo uvnitř věznice, sdělil policista, který si nepřál být jmenován.

Podle svědků před hlavní věznici v Port-au-Prince přijely tři automobily s ozbrojenci a poté vypukla prudká přestřelka.

V následném chaosu uteklo 365 lidí. V nápravném zařízení bylo v době přepadení vězněno zhruba 1,4 tisíce osob.

Policii se podařilo po několika hodinách část uprchlíků pochytat. Jsou mezi nimi i bývalý premiér a ministr vnitra. Kolik odsouzených je stále na svobodě, není známo.

Aristide v JAR

Neptune a Privert byli ve věznici od jara 2004, a to poté, co Aristide pod tlakem Spojených států, Francie a Kanady koncem února 2004 odstoupil. [celá zpráva] Jeho úředníci jsou nyní viněni z účasti na loňských masakrech, mimo jiné ve městě Saint Marc, kde zemřelo kolem 50 lidí.

Aristide nyní žije v exilu v Jihoafrické republice. K pokusu o osvobození jeho stoupenců došlo také 1. prosince 2004. Při následné vzpouře zahynulo sedm vězňů. Ochránci lidských práv ale tvrdí, že počet obětí je několikanásobně vyšší a úřady celou záležitost záměrně zamlžují.

Reklama

Související témata:

Související články

Prezident Aristide opustil Haiti

Haitský prezident Jean- Bertrand Aristide v neděli odcestoval z Haiti do sousední Dominikánské republiky. Oznámil to ministr a prezidentův blízký poradce...

Americká námořní pěchota dorazila na Haiti

Sto příslušníků americké námořní pěchoty se v noci vylodilo na Haiti. Rada bezpečnosti OSN v noci schválila rezoluci umožňující rozmístění mezinárodních...

Výběr článků

Načítám