Hlavní obsah

George Bush přijal nominaci do prezidentských voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Americký prezident George Bush v noci na pátek přijal v New Yorku nominaci Republikánské strany pro prezidentské volby počátkem listopadu. Utká se v nich s demokratickým senátorem Johnem Kerrym, kterého Demokratická strana nominovala již v červenci.

Foto: Magistrát města Plzně

Přes 390 hodin, tedy 17 dnů, bude hořet oheň v Olympijském parku Plzeň.

Článek

V závěrečném vystoupení přislíbil vítězství ve válce v terorismu, naznačil reformy, které mají řešit problémy v zemi a útočil na Kerryho: "Pokračujeme v ofenzívě proti teroristům v zahraničí, abychom jim nemuseli čelit tady. Bojujeme s teroristy po celém světě, ne abychom byli na sebe pyšní, ne kvůli moci, ale proto, že životy našich občanů jsou v sázce."

Bush v projevu přenášeném televizí také hájil válku v Iráku, kterou nepřímo spojil s 11. září. "Protože jsme bránili naši zemi, vražedné režimy Saddáma Husajna a Tálibánu jsou historií, 50 miliónů lidí bylo osvobozeno a demokracie přichází na Blízký východ." Připomněl při tom, že jeho vláda ztrojnásobila výdaje na bezpečnostní opatření v USA a reformuje vojenské a zpravodajské služby.

Bush kritizoval Kerryho, i když mírněji než ve středu viceprezident Richard Cheney. Označil ho za utrácivého liberála, který chce zrušit jeho daňové škrty. 

Soudce nařídil propuštění 560 demonstrantů

Pořadatelé během projevu vyvedli z jednacího sálu dva demonstranty, ale jinak se vystoupení obešlo bez incidentů. Na ulicích New Yorku se nicméně konaly dva poklidné protesty. Na náměstí Union Square se se svíčkami sešlo asi 5000 lidí, dalších zhruba 3000 v poklidu demonstrovalo poblíž jednací haly v Madison Square Garden.

Okamžité propuštění pěti set šedesáti lidí zadržených v New Yorku při demonstracích proti sjezdu republikánů nařídil ve čtvrtek soudce John Cataldo z Nejvyššího soudu státu New York. Za každého zadrženého, které město nepropustí do 17 hodin, musí zaplatit pokutu 1000 dolarů. Odmítl argument, že město dělá vše, aby to stihlo. Podle něj New York postupoval příliš pomalu při vyřizování případů zadržených. 

Představitelé města vysvětlovali pomalý postup množstvím zadržených. Za posledních pár dní bylo v New Yorku při pokojných protestech zadrženo takřka 1800 lidí. Mnozí byli zadrženi na více než 38 hodin, byť v podobných případech mají být propuštěni do 24 hodin. Obhájci tvrdí, že většina byla zadržena kvůli menším přestupkům, a právě jejich případy se řešily pomaleji. 

Řada demokratických aktivistů a skupin na ochranu občanských práv tvrdí, že policisté byli během poklidných demonstrací příliš horliví a občas zatýkali i kolemjdoucí. Zadrženi byli i dva muži, kteří filmovali protesty pro hiphopovou skupinu OutKast.

Reklama

Související témata:

Související články

Republikáni proti režisérovi Moorovi i Kerrymu

První den sjezdu amerických republikánů, který začal v pondělí a na němž má být George W. Bush jmenován kandidátem na prezidenta, se zabýval především bojem...

Výběr článků

Načítám