Hlavní obsah

Gang kyselinářů soudí Speciální soud

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Za přísných bezpečnostních opatření začal v úterý Speciální soud v bratislavském Justičním paláci proces s údajným zločineckým gangem, který má svědomí miliónové podvody na daních a několik vražd. Přezdívku "kyselináři" si gang vysloužil, protože své oběti rozpouštěl v kyselině sírové.

Článek

Před soudem stanulo 24 členů gangu, kteří jsou obviněni z vraždy, podvodu, pokusu o vraždu a z nelegálního držení zbraní a drog. Členové gangu měli připravit stát na daních o 122 miliónů korun. V letech 2000 až 2002 založili síť firem, které mezi sebou fiktivně obchodovaly a vydělávaly na vrácení daně z přidané hodnoty od státu.

Speciální soud po poradě rozhodl, že přelíčení bude zatím vedeno pouze proti šesti mužům a zbývající budou souzeni v samostatném procesu. Všichni před senátem popřeli svou účast na vraždách.

Muž, který v případě vystupoval jako chráněný svědek ale prý na vlastní oči viděl, jak šéfové gangu vraždili a těla rozpuštěli v kyselině. Prokuratura nevylučuje, že by obětí kyselinářů mohlo být až dvacet.

Spory o rozdělení peněz

K vraždám došlo po sporech uvnitř gangu o rozdělení získaných peněz. Jeho členové se začali likvidovat mezi sebou. První padli za oběť tzv. bílí koně, které zastřelili a následně jejich těla rozpustili v kyselině sírové. Mezi oběťmi byl  rovněž autor celého systému podvodů František Mikera.

Vyšetřování případu trvalo tři roky a v případě vystupovali dva utajení svědci. Obžalovaní se k vraždám nepřiznali a tvrdili, že kyselinu používali při čištění bazénů.

Gang založil 50 firem na Slovensku, v Česku, Chorvatsku a na Ukrajině. Spis k případu obsahuje 18 tisíc stránek. Podle předsedy Speciálního soudu Igora Králika je případ zajímavý tím, že poprvé v historii Slovenska se soud zabývá vraždami, při nichž neexistují těla obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám