Hlavní obsah

Francouzští poslanci prodloužili výjimečný stav

– PAŘÍŽ

Francouzské Národní shromáždění v úterý schválilo vládní návrh zákona o tříměsíčním prodloužení výjimečného stavu, vyhlášeného s cílem zvládnout nepokoje na chudých předměstích. Návrh byl schválen 346 hlasy proti 148 při čtyřech abstencích. Senát o něm bude jednat ve středu. I tam má vláda potřebnou většinu.

Článek

O prodloužení se rozhoduje v době, kdy se situace na předměstích uklidňuje a policie mluví o "návratu ke skoro normálnímu stavu". Většina opozice dnes s poukazem na to hlasovala proti vládnímu návrhu. Vláda si však chce ponechat v rukou prostředky pro zvládnutí případné recidivy.

Ministr vnitra Nicolas Sarkozy řekl, že je to nutné kvůli přetrvávajícímu napětí. Slíbil, že regule výjimečného stavu se nadále budou uplatňovat uměřeně. Trval ale na nutnosti obnovit na problematických předměstích "pořádek republiky", jinak tam podle něho zavládne "pořádek band". Sarkozy také oznámil, že u deseti cizinců bylo zahájeno řízení s cílem vyhostit je kvůli jejich účasti na nepokojích.

V rámci výjimečného stavu, který byl vyhlášen minulý týden na 12 dní, mohou prefekti (zástupci ústřední vlády v departementech) nařizovat zákaz nočního vycházení, povolovat domovní prohlídky bez schválení soudu nebo ukládat domácí vězení těm, kdo se podílejí na násilí. Vládní dekret omezil oblast možné aplikace těchto ustanovení na 25 ze stovky departementů. Využilo toho jen sedm z nich.

V noci na dnešek bylo podle konečné policejní bilance zapáleno 215 aut a bylo zadrženo 71 lidí. Bylo to v obou případech značně méně než minulou noc. Většina nepokojů, které pokračují již třetí týden, byla hlášena mimo hlavní město. Podle policie nebyly zaznamenány žádné větší incidenty.

Terčem útoku se v noci na dnešek stala další mešita, tentokrát ve městě Saint-Chamond v oblasti Loiry. Vandalové na ni hodili tři zápalné nálože, aniž však způsobili zásadnější škody.

Reklama

Související témata:

Související články

Nepokoje ve Francii neustávají

Přestože v pařížských ulicích hlídkují silné policejní hlídky, byly v noci z pátku na sobotu zaznamenány další nepokoje. Podle údajů francouzské police shořelo...

Ve Francii zasáhla policie slzným plynem

Ze soboty na neděli bylo ve francouzských městech zapáleno 315 automobilů. K výslechům bylo předvedeno 161 výtržníků. Ve srovnání s minulou nocí se situace...

Výběr článků

Načítám