Hlavní obsah

Filipínským letištěm otřásl výbuch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAVAO

Počet obětí výbuchu, který v úterý zazněl letištěm ve Davau na jihofilipínském ostrově Mindanao, stoupá. Úřady již podle CNN potvrdily 19 obětí a přes 144 raněných. Podle správy letiště k explozi došlo v hale pro přílety v 17:15 místního času (10:15 SEČ), kdy tu čekalo asi 80 lidí na své blízké z letadla, které v tu chvíli právě přistálo.

Foto: Zuzana Maňáková

TKC Děčín vs. VKC Kolín

Článek

Svědkové vypověděli, že se ozvaly ještě dvě menší exploze, a to na autobusové zastávce u letiště.

Leškerá letecká doprava směřující z ostrově i na ostrov byla okamžitě zastavena.

"Byla to velmi, velmi hlasitá exploze," řekla zaměstnankyně letiště Terry Labado s tím, že viděla ve vzduchu "létat těla". "Nevíme, zda to byla bomba nebo granát," sdělil prezidentský poradce pro ostrov Mindanao.

Zatím není jasné, kdo za útokem stojí. V minulosti byla série atentátů připsána islámské osvobozenecké frontě, která mj. minulý měsíc zaútočila automobilem s výbušninou na letišti v Kotabau. Tehdy zemřel jeden člověk a šest bylo zraněno. Dalším strůjcem útoků na ostrově bývá militantní Skupina Abu Sayyafa.

Davao je největším městem ostrova. Leží asi 1000 km od filipínské metropole Manily. Ostrov je dějištěm častých bojů mezi vládními jednotkami a muslimskými separatisty. V úterý armáda oznámila, že zde pobila 14 rebelů. Tentýž den došlo na Mindanau k rozsáhlému výpadku elektřiny - podruhé za poslední týden - a po ostrově se šíří pověsti, že to byla sabotáž povstaleckých skupin.

Reklama

Výběr článků

Načítám