Hlavní obsah

FBI: odhalili jsme spiknutí al-Kajdá v Kalifornii

WASHINGTON

Americké úřady vyšetřují otce se synem kvůli údajné přípravě svaté války ve Spojených státech. Oba muži byli zadrženi v kalifornském městě Lodi. Podle vyšetřovatelů byli napojení na mezinárodní teroristickou síť al-Kajdá. Informaci přinesla ve středu CNN.

Článek

FBI zatkla otce se synem identifikované jako americké občany Umera Hayata (47) a Hamida Hayata (22) počátkem týdne.

Mladší z mužů čelí obvinění, že se zúčastnil výcvikového tábora al-Kajdá v Pákistánu. Zadržený se přiznal, že během tamního tréninku v letech 2003 až 2004 byl nabádán k zavraždění vysoce postavených politiků v USA.

Hamid Hayat se do Kalifornie vrátil letos koncem května. Při mezipřistání v Japonsku přitom popřel, že by se tábora al-Kajdá zúčastnil. Podle svých slov většinu času v Pákistánu strávil studiem Koránu v duchovní škole svého dědečka. Na základě těchto tvrzení mu bylo umožněno cestovat zpět do USA. Důkladně prověřován byl proto, že se jeho jméno objevilo na americkém seznamu nežádoucích osob.

FBI: rozsáhlé spiknutí

"Na základě našeho vyšetřování věříme, že několik osob napojených na al-Kajdá operovalo v oblasti Lodi," sdělil agent FBI Keith Slotter novinářům na tiskové konferenci. Podle něj byli podezřelí často trénovaní k záškodnické činnosti v zahraničí a měli "narušovat chod amerických institucí a připravovat teroristický útok ve Spojených státech".

Slotter dále naznačil, že mezi zvažovanými cíli atentátů byly supermarkety a nemocnice. Nicméně přiznal, že FBI při razii nezajistila žádné přesné plány, ani zatím neví, kde přesně by se útok al-Kajdá měl případně odehrát.

Agent naopak připustil, že policie chce zatknout ještě další podezřelé. Jsou mezi nimi především muslimští obyvatelé okolí Lodi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám