Hlavní obsah

FBI našla spojitost mezi teroristickými útoky v USA a Madridu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/LONDÝN

Americký federální úřad pro vyšetřování (FBI) údajně nalezl pojítko mezi letošními teroristickými útoky ve španělské metropoli Madridu a atantáty z 11. září 2001 v New Yorku a Washingtonu. Je jím muž, který se na obou atentátech podílel.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Podle španělského deníku ABC se účastnil příprav na atentáty v USA a v březnu 2004 dal přímo pokyn k útokům na vlaky v okolí Madridu.

Muž v roce 2003 údajně založil ve Španělsku buňku, která březnové útoky v zemi naplánovala a uskutečnila.

Tentýž člověk se dva měsíce před útokem na Světové obchodní středisko (WTC) sešel rovněž ve Španělsku s jedním z atentátníků Muhammadem Attou, který pilotoval jedno z letadel, které do WTC narazilo. Podle informací FBI se jedná o Mustafu Satmariana, patrně předáka madridských atentátníků a vůdce evropské "pobočky" al-Kajdy. Muž byl už před útoky v Madridu hledán španělskými úřady.

Při atentátu 11. září v USA zahynulo na 3000 lidí. Obětí útoků na vlaky 11. března v Madridu se stalo 191 lidí a 1900 dalších bylo zraněno. Útočníci na videokazetě uvedli, že jednali jménem Al-Káidy v Evropě a že jde o odplatu za španělské angažování v Iráku a Afghánistánu. Al-Kajdu viní americké úřady i z atentátů na WTC.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám