Hlavní obsah

Exploze v iráckém Irbílu. V blízkosti amerického konzulátu dopadlo několik raket

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V blízkosti amerického konzulátu v Irbílu na severu Iráku v noci na neděli dopadlo několik raket. Podle prvních informací nejsou hlášeni zranění ani mrtví, informovala agentura AP. Další zdroje uvedly, že rakety zřejmě neponičily budovu konzulátu. Američtí představitelé se domnívají, že rakety byly vypuštěny ze sousedního Íránu.

Foto: Kurdistan 24

Poničená budova zpravodajského serveru Kurdistan 24

Článek

Podle kurdské televize Rudaw je budova teprve ve výstavbě, rakety dopadly poblíž a poničily několik jiných budov. Podle zpravodaje íránské státní televize v Iráku byly raketové útoky zaměřeny na „tajné izraelské základny“.

Podle kurdských bezpečnostní sil bylo na Irbíl vypáleno ze zahraničí 12 balistických raket. Agentura AP cituje nejmenovaného amerického představitele, podle kterého rakety přiletěly ze sousedního Íránu.

Televizní stanice Kurdistan24, která sídlí nedaleko amerického konzulátu, zveřejnila fotografie svého poničeného sídla. Stanice uvedla, že bude i nadále vysílat navzdory rozsáhlým škodám na technice.

Podle amerických zdrojů a představitelů kurdské samosprávy nebyl objekt konzulátu přímo zasažen. Není jisté, zda byl konzulát cílem útoku. Budova konzulátu je nová a zatím v ní nikdo nepracuje.

Útok odsoudil irácký premiér Mustafa Kazímí a další přední iráčtí politikové. „Žádné oběti ani zranění po výbuších v Irbílu,“ citovala státní televize Samana Barzanjiho, ministra zdravotnictví autonomní oblasti Irácký Kurdistán.

Útok se uskutečnil jen několik dnů poté, co izraelské letectvo zabilo během náletu nedaleko Damašku dva příslušníky íránské Revoluční gardy. Teherán útok odsoudil a pohrozil odplatou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám