Hlavní obsah

Evropu a Afriku má spojit podmořský železniční tunel

– MADRID
Právo, CNN, DPA, nek

Španělsko a Maroko zapomínají na své staré rozpory, které ještě nedávno řešily přesuny vojáků na moři. Znovu totiž vytáhly na světlo své dřívější plány na vybudování podmořského železničního tunelu pod Gibraltarským průlivem.

Foto: archiv autora

Marlene Dietrich, představitelka osudových žen v Hollywoodu 30. a 40. let minulého století.

Článek

Ministerstva dopravy obou zemí se dohodla, že nechají v následujících třech letech vypracovat studii za 27 miliónů eur (864 mil. Kč), v jejímž rámci experti provedou geologický průzkum příslušné oblasti.

Tunel by měl být dlouhý 38,7 kilometru, z čehož by 27,7 kilometru vedlo pod mořským dnem. Sestával by celkem ze tří tubusů - dvou pro vlaky a třetího, který by sloužil pro technické účely. Komunikace by spojovala španělskou obec Palomos, asi 40 kilometrů západně od Gibraltaru, a marockou Malabatou.

Tato konkrétní trasa se jeví jako nejvýhodnější vzhledem k faktu, že mořské dno zde leží "jen" ve třistametrové hloubce. O přímém dopravním propojení evropského a afrického kontinentu se uvažuje již dvě desetiletí, projekt však většinou narážel na problém financování. Práce na dohodnuté studii by měly začít v příštím roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám